* Fotoğraf: Pexels
Barselona Deniz Bilimleri Enstitüsünden Joaquim Garrabou ile İsrail Okyanus ve Göl Araştırmaları Enstitüsünden Gil Rilov, Akdeniz'deki su sıcaklıklarını inceleyen ortak bir çalışma yaptı.
Söz konusu çalışma, Akdeniz'deki su sıcaklığının mevsim normallerinin 3 ile 5 santigrat derece üzerinde seyrettiğini ortaya koydu.
Akdeniz'in batısındaki İspanya şehri Barselona ile doğusundaki İsrail şehri Tel Aviv arasında deniz suyu ölçümleri yapan bilim insanları, su sıcaklığının düzenli olarak 30 dereceyi aştığını da tespit etti.
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, Kıbrıs, Lübnan ve Suriye kıyıları, ortalama 31 derece ile en yüksek sıcaklıkların kaydedildiği bölgeler.
"İklim konusunda harekete geçmeliyiz"
Araştırma sonuçlarını ve canlı yaşamına muhtemel etkilerini değerlendiren araştırmacı Joaquim Garrabou, "normal şartlarda sıcak su akıntılarıyla değişmesi gereken ısı artışının insan kaynaklı küresel ısınmayla gerçekleşmesinin endişe verici noktaya ulaştığını" söyledi:
"Sistemi çok zorluyoruz. İklim konusunda mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek zorundayız."
Garrabou, denizlerin kömür, akaryakıt ve gaz kaynaklı atmosfere salınan ısının yüzde 90'ını, karbondioksitin ise yüzde 30'unu emdiğini, bu durumun dünyayı daha kötü iklim koşullarından koruduğunu da aktardı: "Ancak şu an denizleri sağlıksız ve işlevsel bir noktaya ittik."
"Artış, deniz yüzeyinin yüzde 90'ında etkili"
Akdeniz'in yüzeyi ile 45 metre derinlikte artan sıcaklık etkisinin canlı yaşamına etkilerinin görüldüğüne işaret eden Garrabou, Akdeniz yüzeyinin yüzde 90'ında sıcaklık artışının etkili olduğunu söyledi.
Garrabou, "Sorun, doğal yaşamın hayatta kalması değil çünkü biyolojik çeşitlilik hayatta kalacak bir yol bulur. Sorun, bu şekilde devam edersek insanların yaşayacak yer bulamayacak olması" dedi.
Akdeniz'in yalnızca yüzde 8'i koruma altında
Akdeniz'deki su sıcaklığının düzenli olarak 30 derecenin üzerine çıktığını hatırlatan araştırmacı Gil Rilov da bu seviyenin denizlerdeki yerli türleri riske attığını söyledi. Rilov'un açıklamasına göre, "biyolojik çeşitlilikteki yok oluşun gelecek yıllarda Akdeniz'in batısına doğru süreceği" tahmin ediliyor.
Denizlerdeki su sıcaklığının azalması atmosferdeki sera gazlarını azaltacağına da dikkati çeken uzmanlara göre, denizlerin yüzde 30'unun insan hareketleri ve balıkçılık karşısında koruma altına alınması gerekiyor. Ancak Akdeniz'in yalnızca yüzde 8'i koruma altında.
"500 milyon kişi etkilenebilir"İklim değişikliği, küresel ısıtma ve bunların etkilerine yönelik araştırmaların yayınlandığı Global Change Biology dergisine göre, aralarında mercanlar, süngerler ve deniz bitkilerinin yer aldığı yaklaşık 50 tür, Akdeniz'deki bu değişim nedeniyle tehlike altında. Akdeniz çevresindeki ülkelerde yaşanan aşırı sıcaklar, yağışsız günler ve rüzgarsız günler ile sıcaklıkla bağlantılı yangınlar ve kuraklık da deniz sıcaklığının artmasında etkili oluyor. Dünya denizlerinin yüzde 1'ini oluşturan Akdeniz, dünyada bilinen deniz canlılarının yüzde 4 ile 18'ine ev sahipliği yapıyor. Bu önemli özelliğe sahip Akdeniz'de deniz canlılarına ev sahipliği yapan mercanlar ile deniz bitkileri, artan sıcaklık nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya. Mercanlar ve deniz bitkileri, karbondioksit emerek atmosferi temizlemesiyle de öne çıkıyor. Atmosferden çok fazla karbondioksit emmesiyle bilinen deniz eriştesi bitkisi, Akdeniz'e özgü endemik bir tür olarak dikkati çekerken artan sıcaklıklar nedeniyle risk altında bulunuyor. |
(SD)