Fotoğraf: AA arşiv
Sivil toplum örgütü Alarm Phone, Libya’dan kaçan ve Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan yaklaşık 50 mülteciyi taşıyan teknenin zor durumda olduğunu ve yardım çağrısı yaptığını açıkladı.
Akdeniz'deki yardım çağrılarını sosyal medyadan duyuran Alarm Phone, Twitter adresinden yaptığı paylaşımda, teknenin motorlarının durduğunu ve su almaya başladığını aktardı, “Boğulmalarına izin vermeyin” diyerek acil müdahale ve hızlı kurtarma operasyonu çağrısı yaptı.
Alarm Phone, bölgede kurtarma operasyonu yapabilecek mercilere çağrısında, “Tekneye su sızmaya devam ediyor. Durum kritik. İlgili makamları müdahaleye çağırıyoruz. Onların batmasına izin vermeyin” diye yazdı.
????! ~50 people at risk in international waters!
— Alarm Phone (@alarm_phone) June 23, 2023
Alarm Phone is in contact with a group who escaped from #Libya. The engine stopped working & the boat is adrift. People say water is entering the boat. We alerted authorities & demand a fast rescue to a place of safety! pic.twitter.com/DYV6f219S3
IOM’dan kurtarma çağrısı
Konuyla ilgili bilgi verdikleri Libyalı yetkililerin "tatil günü" gerekçesiyle yardım çağrılarını geri çevirdiğini eklediler.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Denizdeki göçmenler görülür görülmez derhal kurtarılmalıdırlar. Libya'nın bu şekilde yanıt vermesi ilk değil. Şimdi, Avrupalı kurtarma gemilerinin bu insanları kurtarıp güvenli bir limana götürmesi elzemdir. (Libya'ya değil)” dedi.
AP: Son olmayacak
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, İtalyan ANSA ajansının forumunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Metsola, Akdeniz'de hiçbir erkek, kadın ya da çocuğun ölmemesi gerektiğini söyledi: “Yunanistan kıyılarındaki trajediyi, Cutro trajedisini gördük ve onlar son olmayacaklar. Bizim sularımızda hiçbir erkek, kadın veya çocuk ölmemeli. En savunmasız olanlar da kadınlar ve çocuklar, unutmayalım ki insan hayatından bahsediyoruz” dedi.
Ne olmuştu?
Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da mültecileri taşıyan balıkçı teknesi alabora oldu, 82 mültecinin cesedine ulaşıldı.
104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirildi. Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.
Ülkede ulusal yas ilan edildi. Olayla ilgili 9 kişi gözaltına alındı.
108,4 milyon kişi yerinden edildi |
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022” raporunda, geçen yıl, 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısının 108,4 milyona yükseldiği belirtildi. Bu rakamın 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri kapsıyor. Düşük ve orta gelirli ülkeler, dünya genelindeki mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 76'sına ev sahipliği yapıyor. En az gelişmiş ülkeler zorla yerinden edilenlerin yüzde 20'sine ev sahipliği yaparken, mülteciler ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yüzde 70'i komşu ülkelerde yaşıyor. Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğu bilgisi yer aldı. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti. Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocuklar, zorla yerinden edilenlerin yüzde 40'ını oluşturuyor. |
(AS)