Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, solun gündeminin merkezine yerleşen seçim ittifakları ve ortak mücadele konularına ilişkin olarak HDP'nin çağrısıyla Salı günü gerçekleştirilen görüşmeleri ve yayınlanan ortak bildiriyi Evrensel gazetesine değerlendirdi.
Asıl ihtiyaç ittifak ve mücadele birlikteliği
Akdeniz, "8 partinin katıldığı toplantıda alınan, katılımın genişletilerek görüşmelerin sürdürülmesi kararı TKP ve Sol Parti ile yaptığınız görüşmeleri nasıl etkileyecek? Ve üçlü görüşme nasıl ilerliyor, geçen sürede bir mutabakata varılamamasının nedeni ne?" sorusuna karşılık olarak "Biz EMEP olarak sosyalist partilerden menkul bir ittifak anlayışını dar görüyoruz ve böylesi bir güç birliğinin halk ittifakının yerine konamayacağını söylüyoruz." dedi
Akdeniz, HDP'nin çağrısıyla yapılan toplantıyı değerlendirirken de, "Sandığa gelene kadar önce bir mücadele birlikteliği Türkiye'de ihtiyaç. Demokrasi cephesinin kurulması ihtiyaç. Emekçilerin birleşik cephesinin oluşturulması ihtiyaç. Ve bunların üzerinden yükselen, politik alternatifini de ortaya koyan bir halk ittifakı ihtiyaç." dedi.
"Gelinen aşamada artık partiler arası ikili görüşmelerinden çıkarak, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında kalan demokratik, ilerici, sosyalist güçlerle bir araya gelmek gerekiyor. Bu bakımdan toplantı çağrısının önce kimden geldiğinin pek önemi yok. Önemli olan birlikteliğin yapıcı temelde ve genişleyerek ilerlemesidir."
Mücadele ittifakıyla seçim ittifakı iç içe düşünülmeli
"Mücadele ittifakı mı, seçim ittifakı mı, ikisi birbirini dışlayan kavramlar mı?" sorusunu yanıtlarken de EMEP Genel Başkanı, "İttifak ihtiyacı, ne seçimleri ne de mücadeleyi dışlayabilir." dedi.
"Mücadele ittifakı ile seçim ittifakını iç içe düşünmeli. Ayrıca seçim platformunda -ola ki- yan yana gelemeyen güçler mücadele birlikteliğini korumalı. Çünkü halkın ihtiyacı bu.
HDP'nin çağrısıyla gerçekleşen ilk toplantı başarılı
Ercüment Akdeniz, bu çerçevede Salı günü HDP'nin çağrısıyla gerçekleştirilen buluşmayı da "başarılı" olarak niteledi.
"Aynı masada yan yana oturamazlar" denen partiler 'Hayır biz yan yana gelebiliyoruz ve Türkiye'nin çıkış yolunu tartışabiliyoruz' mesajını vermiş oldu. Dolayısıyla ilk toplantı başarılıdır. 'Halk hareketini ve mücadeleyi birlikte örgütlemek üzere bu toplantıları devam ettiriyoruz' iradesi de kıymetlidir." dedi.
Seçimler de konuşulur ama bu toplantının gündemi o değildi
EMEP Genel Başkanı Sol Parti'nin "seçimler konuşulacak" gerekçesiyle katılmayışınıysa şöyle yorumladı: "Bizce mücadelenin yanında seçim süreci de konuşulabilir, konuşulmalı. Ama bunları şu anın acil tartışma gündemi olarak görmüyoruz. 'Mücadele etrafında bir birlik kuralım' deniyorsa biz el birliğiyle burayı güçlendirmeye gayret ederiz." dedi ve ekledi: "Gündemimizde parlamento seçimi yahut milletvekili dağılımını konuşmak hiç olmadı. Halkın beklentisi de bu değil."
"Bize göre bu diyalog ortamı yapıcı temelde devam etmeli." (AEK)