Atölye BİA'nın Yargı Haberciliği programında avukat Seda Akço “Çocuk ve Yargı”, avukat Meriç Eyüboğlu “Erkek Şiddeti ve Yargı” sunumları yaptılar.
Cumartesi oturumları 1-8 Ekim aralığında yapılmakta olan Yargı Haberciliği programının altıncı gününde gerçekleşti.
Çocuk odaklı habercilik
Seda Akço çocuk bağlantılı haberlerde sıkıntılı noktalar, bu sıkıntıların nasıl giderilebileceği ve haber-çocuk hakları ilişkisindeki temel alanlar üzerine konuştu. Akço ve katılımcılar bu alanların nasıl geliştirilebileceği üzerine tartıştılar.
Akço medyada yaratılan “olumlu ve “olumsuz” çocuk imajlarının ne kadar sorunlu olduğunu paylaştı, haber aracılığıyla çocuğun medyadaki olumsuz imajının iyileştirilebileceğini söyledi.
* “Olumlu imajlar”: Güzel başarılara imza atmış çocuklar veriliyor. Ki verilmeli.
* “Olumsuz imajları” nasıl vermeliyiz?
* Çocuğun olumlu imaj yaratabilmesi için görüş bildirmesi ve bir şeyler üretebilmeleri beklenebilir.
İki temel sorunu
* Çocuklarla ilgili haber yaparken çocuğun deşifresini önleyerek açık, net ve anlaşılır haber nasıl yaparız?
* Haberin devamlılığının sorumluluğunu nasıl sürdüreceğiz? “haber”deki gelişmeleri nasıl izleyeceğiz?
Akço bu iki noktanın neden “İki temel sorun” olduğunu şöyle açıklıyor:
“Çünkü çocuklarla ilgili bir sürü sansasyonel haberler yapılıyor, ses getiriyor. Bir süre sonra da unutuluyor. Takip edilmiyor. Çocuk hakkı ihlallerinde haber takibi yok. Bu sıkıntılı bir durum.”
Çocuğu medyadan koruma
Akço haber metinleri üzerinden haberin dili, kullanılan terminoloji, fotoğraf ve kalıp cümleleri örnekledi.
* Çocukların medyanın zararlı etkilerinden korunması önemli.
* Çocuğun medyaya aktif katılımını teşvik etmeliyiz.
Erkek şiddeti ve yargı
Avukat Meriç Eyüboğlu'nun gerçekleştirdiği “Erkek Şiddeti ve Yargı” oturumu bir cinsel taciz haberi örneği yazımıyla başladı. Meriçoğlu yazılan haberler üzerinden yapılan dil yanlışları, nelerin haberde verilip verilmeyeceği üzerine konuştu.
Tutanak ve haber
* Tutanaklar önemli ama haberin sadece tutanakla sınırlı kalmaması beklenir.
* Tutanaklar hikayeyi tam yansıtmıyor. "Hikaye"yi anlamak için başını ve sonunu bilmemiz gerekiyor.
* "Cinsel taciz her yerde" diyoruz mesela sürekli. Bu vurgu önemli çünkü erkek şiddeti günlük hayatta, hastanede, adliyede, her yerde yaşayabileceğimiz bir durum.
Erkek şiddetini haberleştirmek
Meriç Eyüboğlu erkek şiddeti davalarından örnekler verdi, örnekler üzerinden Türkiye'de yaşananları değerlendirdi. BU çerçevede haber yazımı üzerine notlar düştü.
* Nelerin üzerinde durmalı? Kadın erkek şiddetiyle karşılaşana kadar neler yaşandı, o sürece nasıl gelindi? Mahkeme bunun üzerinde durmuyor, süreci önemsizleştiriyor. Haber bunlara baakmalı.
* Mesele eğitim değil. “Kadın cinayetleri politiktir, çünkü öldürülmek için kadın olmak yetmiyor. Mesele eğitim durumu değil ya da mesele insanların hastalıklı olması değil. Dolayısıyla erkek şiddetiyle mücadele etmeliyiz ve bu mücadele herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli.
İki yüzlülük
Eyüboğlu “Toplum erkek şiddeti konusunda iki yüzlü. Alt kattaki komşusunu erkek döverken kişi buna ses çıkarmaz ama vahşi bir şekilde tecavüze maruz kalıp öldürülen bir kadın için sokağa çıkar," diyor.
"Bu şekilde bir şeyleri başaramayız. Karakollar, savcılar, mahkemeler de aynı böyle yapıyor. Çifte standart gibi. Toplum da aynen böyle.”
Meriç Eyüboğlu hakkında
Avukat, feminist. Daha çok ifade özgürlüğü, erkek şiddeti davalarında yer alıyor. Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik de çalışma alanları arasında. 2000'den bu yana IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği habercilik programlarına katıldı, sunumlar yaptı. Sosyalist Feminist Kolektif kurucularından, Feminist Politika dergisi yazarlarından. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu, İstanbul Barosu'na kayıtlı.
Seda Akço hakkında
Avukat, daha çok hukuk ve yargıda çocuk hakları ve çocuk odaklı habercilik odaklı çalışıyor. 1994'ten bu yana avukatlar, hakim ve Cumhuriyet Savcıları, polis memurları gibi çeşitli meslek elemanlarına yönelik meslek içi eğitimler düzenledi, 2000'den bu yana IPS İletişim Vakfı/ bianet'in çocuk odaklı habercilik atölyelerinnde yer aldı, yazılar yazdı. Bürge Akbulut ile birlikte Hümanist Büro’yu kurdu (2010). Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ mezunu (1989). Avukatlık stajını İstanbul Barosu’nda yaptı. Yüksek lisansı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü’nden. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.