"Sorun, koruma sisteminin eksikliğidir"
bianet'e, SHÇEK'e bağlı kurumlar içerisinde mağdur olan çocukların avukatlarının idare tarafından sağlandığını söyleyen Akço, "Eğer bir çocuk kurum içinde cinsel tacize uğramışsa, eylemi yapan memura dava açılıyor ve davaya idarenin avukatları bakıyor. Bu durum sorunun çözümünü kısıtlıyor. Çünkü asıl sorun yeterli güvenliğin sağlanmamasıdır. Mağdur olan çocuğun avukatı idare tarafından sağlandığında, kuruma karşı dava açılmasının önü kesiliyor. Halbuki, çocuğun ve ailesinin, yaşadığı mağduriyetten dolayı kuruma karşı dava açma hakkı da vardır" dedi.
Açılan dava sayısı 478
CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yurtlarda kalan genç ve çocuklara karşı işlenen suçları, rızaen alıkoyma, ırza tasaddi, cinsel taciz, fiili livata, fiziksel istismar, fuhuşa teşvik, ırza geçme olarak sıraladı.
Suçlardan dolayı açılan davalara müdahil olunduğunu belirten Çubukçu, son 5 yılda bu suçlardan dolayı avukatlarca açılan dava sayısının 478 olduğunu söyledi.
Akço: Mağdurun avukatı kurumun avukatı olmamalı
Çocukların temsilinin idare dışında olması gerektiğini söyleyen Akço, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun buna izin verdiğini belirterek "Bir kurum içinde mağdur olan çocuğun avukatı kurumun avukatı olmamalı" dedi.
Bu durumda, çocukların haklarının tam olarak korunmadığını ifade eden Akço, "Birkaç kişinin hatalarından işlenmiş gibi gözüken bu sorun aslında koruma sisteminin eksikliğidir" dedi.
Akço, mağduriyetlerin önlenmesi için bütüncül bir koruma sisteminin olması gerektiğini belirterek, "Bunun yolu da bir kamu vesayeti organının olmasından geçiyor. Bunun yapılması için de yasa değişikliği gerekiyor" dedi. (NG/TK)