İki ay önce akciğer kanseri teşhisi konan Dursun Akçam, durumunun ağırlaşması üzerine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
Dursun Akçam kimdir?
Akçam, 1930'da Ardahan'ın Ölçek köyünde doğdu. Sırasıyla Cilavuz Köy Enstitüsü ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli illerde öğretmenlik yaptı; Türkiye Öğretmenler Sendikasının (TÖS) örgütleyicilerinden biri oldu ve ikinci başkanlığını yaptı. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklanarak 8 yıl 10 ay hüküm giyince öğretmenlikten ayrılmak zorunda kaldı. 1976 yılından itibaren de gazetecilik yaptı.
Tüm yaşamı politik mücadeleler içinde geçen Dursun Akçam, 12 Eylül öncesi yıllarda yayınlanan Demokrat gazetesinin de kurucuları arasında yer aldı. Gazetenin sahipliğini üstlendi ve yazarlık yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinde gazete kapanınca yurtdışına çıktı. Darbeciler tarafından yurttaşlıktan çıkartıldı. 10 yılı aşkın bir süre ülkeye dönemedi... Almanyadaki zorunlu ikameti süresince Avrupa kamuoyunu ülkemizdeki gelişmeler hakkında bilgilendirmek, dayanışma sağlamak için yoğun çaba verdi. Alman okuyucular kendisini "Alman Ocağı-Deutsches Heim Glück Allein" kitabı ile tanıdı. Yurt dışında Demokrat Gazetesini çıkartmak için mücadele verdi.
Eserleri ve ödülleri...
Dursun Akçam, 1976 yılında gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet, Milliyet, Akşam ve Vatan gazetelerinde makaleler yazdı. Milliyet gazetesinin yarışmasında Analarımız adlı röportajıyla Ali Naci Karacan Ödülü'nü kazandı. Önceleri Kuzeydoğu Anadolu insanlarının yaşam ve sorunlarına ilişkin gözlemlerini anlatan Akçam, daha sonra öykü ve romana geçti. Haley adlı öyküsüyle 12. Antalya Festivali Sanat Ödülü'nü, Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 TDK Roman Ödülü'nü kazandı. Akçam, eserlerinde kırsal gerçeklikler üzerinde, kendi gözlemleriyle yoğunlaştı.
Dursun Akçam'ın Roman ve öykü kitapları ise şunlar: Ölü Ekmeği, Sevdam Ürktü, Doğunun Çilesi, Kan Çiçekleri , Taş Çorbası, Kafkas Kızı, Dağların Sultanı, Kafdağı'nın Ardı, Kanlıdere'nin Kurtları, Maral, Alman Ocağı... (BB)