*Fotoğraf: Agos
Clark Üniversitesi Tarih Bölümü Holokost ve Soykırım Çalışmaları Merkezi'nde çalışan Prof. Dr. Taner Akçam, Gazete Duvar'da yayımlanan "Gönüllü bir katılım olmasaydı, bu kadar insan öldürülemezdi" başlıklı söyleşide kullandığı ifadeler nedeniyle başlayan tartışmalar hakkında konuştu.
Yesayan Salonu Youtube kanalında dün (12 Mayıs) Aras Yayıncılık Yayın Yönetmeni Rober Koptaş'ın sorularını yanıtlayan Akçam kendisine yönelik tepkileri "özgür düşünmeye yönelik açık bir saldırı" olarak değerlendirdi:
"Bir tek 132 imzayla değil, sosyal medya üzerinden de inanılmaz bir linç kampanyası yapıldı. Bunun nedeni, (ABD Başkanı Joe) Biden'ın soykırımı kabul etmesinin hesabını Taner Akçam'a çıkarma çabasıdır. Bu bir akademisyenin düşüncesine yönelik bir linç operasyonudur" dedi.
TIKLAYIN - Akçam'dan "ilk gece hakkı" tartışmasına dair açıklama
TIKLAYIN - Ermeni Soykırımı | "Türkiye'nin tezlerini ciddiye alan yok"
301 yargılamalarından bugüne
Akçam, hakkındaki "linç kampanyasının durdurulması" gerektiğine dikkati çekip "Ben 301'den yargılandım. Türklüğe hakaretten yargılandım. Mahkemelerden mahkemelere sürüklendim, benim toplantılarım basıldı, beni dövmek istediler, ölüm tehditleri verdiler bana Türklüğe hakaretten. Şimdi Kürtlüğe hakaret ettin diye birtakım insanlar ortaya çıkıyor. Bence bu son derece tehlikeli" dedi.
Taner Akçam kimdir?1953'te Ardahan'da doğdu. Sorumlu yazıişleri müdürü olduğu Devrimci Gençlik dergisindeki yazıları nedeniyle Mart 1976'da on yıla yakın hapis cezasına mahkûm edildi. Mart 1977'de Ankara Merkez Cezaevi'nden firar etti. 1988'de Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde şiddet, kültür ve insan hakları konularında çalışmaya başladı. 1991'de yayımlanan Türk Ulusal Kimliği ve Ermeni Sorunu (İletişim Yayınları), Ermeni sorunu etrafındaki çalışmalarının başlangıcına denk düşer. 1996'da Hannover Üniversitesi'nden sosyoloji ve tarih doktorası alan Akçam, Ermeni Soykırımı ve Türk milliyetçiliği konusunda çok sayıda çalışmaya imza attı. Akçam, 2008 yılından beri Clark Üniversitesi Tarih Bölümü Holokost ve Soykırım Çalışmaları Merkezi'nde bulunan Kaloosdian/Mugar kürsüsünde çalışmalarını sürdürüyor. Yayımlanmış Türkçe kitaplarından bazıları: İnsan Hakları ve Ermeni Sorunu (Ankara: İmge, 1996); 'Ermeni Meselesi Hallolunmuştur' (İstanbul: İletişim, 2008); Kanunların Ruhu, Ümit Kurt ile birlikte (İstanbul: İletişim, 2012); Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması (İstanbul: İletişim, 2015); Naim Efendi'nin Hatıratı ve Talat Paşa Telgrafları (İstanbul: İletişim, 2018). | |
(DŞ)