Urfa’ya bağlı Akçakale Belediyesi’nde sokak köpeklerinin işkenceyle toplandığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, görüştüğümüz Akçakale Belediyesi Başkan Yardımcısı Navi bey görüntülerdeki kişilerin belediye personeli olmadığını söyledi.
Gazeteci Erk Acerer’in paylaşımıyla ortaya çıkan görüntülerde köpekler derilerinden tutularak ya da boyunlarına takılan bir ip aracılığıyla zorla çekilerek araçlara bindiriliyor.
Erk Acerer paylaşımında Akçakale Belediyesi’nin “2 yandaş akraba şirketine” 8 milyon 989 bin TL’lik “Sokak Hayvanlarını Toplama Projesi” ihalesi verdiğini de yazarak “Sadece hırsızlık değil hayvanlara eziyet” notunu düştü.
Urfa, Akçakale Belediyesi, 2 yandaş akraba şirketine, bir servet değerinde, 8 milyon 989 bin TL’lik ‘Sokak Hayvanlarını Toplama Projesi’ ihalesi verdi. Sadece hırsızlık değil canlara eziyet! Köpekleri böyle topluyorlar. @akcakalebld pic.twitter.com/PePhDF8IZy
— Erk Acarer (@eacarer) July 6, 2021
Belediye Başkanı Yardımcısı Navi bey bianet’e yaptığı açıklamada böyle bir ihale olup olmadığına dair bilgi vermezken Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden belediyeye ait ihaleleri kontrol edebileceğimizi söyledi.
Site kontrol edildiğinde 2 Nisan 2021 tarihli ve “Vektörel ilaçlama ve sokak hayvanları toplama covid-19 ile mücadele kapsamında hijyenin sağlanması ve gerekli tedbirlere yönelik hizmet alım işi” adlı bir ihale görünüyor. Ancak ihalenin “rekabet ortamı oluşmadığı” gerekçesiyle iptal edildiği de bilgiler arasında.
Akçakale’de yaşayan bir yurttaşla yaptığımız görüşmede ise böyle bir ihalenin olduğu bilgisini aldık. Yurttaş, muhtarlar aracılığıyla ve konusunun sokak köpekleri olması sebebiyle ihaleden haberdar olduklarını söyledi.
Belediye reddetti
Akçakale Belediyesi personeli Navi bey, görüşmemiz sırasında görüntüleri izlese de işlemi gerçekleştiren kişinin belediye yetkilisi olmadığını, belediye çalışanlarının toplama esnasında tulum giydiğini söyledi.
Sınır ilçesi olması sebebiyle çok fazla köpeğin bölgeye geldiğini belirterek geçen haftalarda da bir köpeğin küçük bir çocuğu ısırdığını, çocuğun enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini ve bu olaydan sonra toplama işlemine başladıklarını kaydetti.
Bir haftadır geceleri toplama işlemleri sırasında personele eşlik ettiğini de belirten Navi bey, toplanan köpek sayılarını içeren bazı tutanakları da paylaştı ve hayvanlara bu sırada hiçbir şekilde eziyet edilmediğini iddia etti.
Ayrıca belediyeye yönelik "kumpas çalışması" yürütüldüğünü de öne sürerek hayvanların “korunup sağlıklı yaşaması için” barınağa götürüldüğünü söyledi.
Görüntülerdeki belediyenin aracı
İhale konusunda bianet’e bilgi veren yurttaş ise görüntüleri izledikten sonra aracın belediyeye ait olduğunu ve işlemi yapan kişinin de belediye personeli olduğunu doğruladı.
Kendi yaşadığı mahalleden de köpeklerin toplandığını belirten yurttaş, bütün gün orada olmadığını ancak toplama sırasında eziyete şahit olmadığını da aktardı.
Türkiye'de hayvana işkence
Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nin (HAKİM), 2020'de yaşanan hayvan hakkı ihlalleri raporuna göre, ez az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 hayvanın yaşam hakkı gasp edildi.
22 milyon 735 bin 267 hayvana işkence yapıldı, 3 milyon 36 bin 175 hayvan cinsel şiddete maruz kaldı ve 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 hayvanın da özgürlüğü kısıtlandı.
Hayvan hakları kanununa ilişkin görüşmeler ise TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda daha dün (6 Temmuz) başladı. Teklif, hayvan hakları savunucularının ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkate alınmadan hazırlanırken mevcut sorunları daha da derinleştireceği gerekçesiyle eleştirilse de bu görüşler şimdilik dikkate alınmıyor.
(TP)