* Fotoğraf: İkizköy İnsanca Yaşam İçin Direniyor / Twitter
Muğla Valiliği, Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi’nde genişletilmek istenen kömür madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulan kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.
Köylülerin, bölgede geçen yıl yapımı başlatılan kömür taşıma bandının inşasının durdurulması için açtığı davada 11 Eylül’de yürütmeyi durdurma kararı çıkmış, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için Muğla Valiliği’ne dilekçe vermişti.
Dilekçeye olumlu cevap veren Valilik, kömür taşıma bandının yapımının durdurulması için ilgili Milas Kaymakamlığı’na talimat verdi.
#YKEnerji'nin 25 yıl daha kömürlü santral işletmek üzere ÇEDsiz hukuksuz ilerleyişine karşı yürüttüğümüz hukuk mücadelesinde ardı ardına güzel haberler geliyor!
— İkizköy İnsanca Yaşam için Direniyor (@ikizkoydireniyo) September 27, 2021
1-@tcmuglavaliligi ÇED davamızda mahkemenin verdiği Yürütmeyi Durdurma kararını @TCMilasKaymakam uygulamasını istedi+ pic.twitter.com/wZuhPl2jIJ
Valilik: Giderilmesi güç zarar doğuracak
Valilik, kararın gerekçesini şu sözlerle açıkladı:
“Muğla 3’ncü İdare Mahkemesi’ne açılan kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talepli davada; Davanın durumuna ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, incelenen işlemin sonuca bağlanabilmesi, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasını gerektirdiğinden, işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğacağı da açık olduğundan, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan ve düzenlenecek bilirkişi raporuna karşı tarafların itirazlarının alınmasında veya itiraz sürelerinin geçmesinden sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 sayılı Kanun’un 27’nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava konusu işlemin yürütülmenin durdurulmasına karar verilmiştir.”
“Olması gereken zaten bu”
İkizköyler ise Valiliğin kararını “Güzel haber, ama olması gereken zaten bu” sözleriyle duyurdu. Yapılan açıklamada mahkeme kararlarının uygulanması için takipçi olacakları belirtildi.
Açıklamada köylüler olarak kömür bandı, maden genişletme, santral kapasitesi ve tüm projeler tamamen iptal edilene kadar mücadeleyi sürdürecekleri belirtildi.
Akbelen direnişi
Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.
17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.
28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti.
Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu.
Hem Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti.
Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği’nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti. Bilirkişi keşfi sırasında hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle davacı İkizköy avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile Adana Barosu’ndan Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusu yaptmıştı.
(TP)