* Fotoğraf: İkizköy İnsanca Yaşam İçin Direniyor / Twitter
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen ormanında, bölgede açılmak istenen kömür ocağı için 8 Şubat Salı günü yapılacak bilirkişi heyetten bir kişinin Covid-19’a yakalanması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
Akbelen ormanında açılmak istenen kömür ocağına karşı direnişini sürdüren İkizköylüler ise ocak açılmak istenen alanda basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, ormanda kömür ocağı açmak isteyen şirket yetkililerinin kamuoyunu ve adaleti yanıltıcı açıklamalar yaptığını belirten İkizköylüler, Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) Genel Müdürü Serhat Dinç hakkında “adil yargılamayı etkilemeye çalışmak” suçundan Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Açıklama şöyle:
Şirket neleri gizliyor?
“YK Enerji Genel Müdürü, Ekim 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında birkaç kez benzer ifadelerle yayınladığı basın açıklamalarında, ‘Bugün kömürümüz var, ancak yürütmeyi durdurma kararının devamı arzda sıkıntı yaratacak. 7-8 ay içinde bunun sonuçlarını yaşayabiliriz. İzmir, Muğla ve Aydın başta olmak üzere bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilir’ şeklinde beyanda bulunmuştur.
“Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütülen davada, Aralık 2021 tarihinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda; ‘İleriki 2-3 yıl sonrasında her iki santralin ihtiyacı olan toplam maksimum 30 bin ton kömürün tamamının İkizköy-Işıkdere açık ocak işletmesinden karşılanacağı belirtilmektedir’ denmektedir.
“Böylece, halihazırda işletmedeki saha olan Işıkdere sahasının günlük toplam 30 bin ton kömür ihtiyacını en az 2 yıl boyunca karşılayabilecek rezerv olduğu, bilirkişi incelemesi sonucu resmi olarak ortaya konmuştur. YK Enerji Genel Müdürü, Yeniköy-Kemerköy termik santralleri kapatılırsa Muğla, İzmir ve Aydın’ın elektriksiz kalacağını söyleyerek yalan beyanda bulunmakta, Türkiye elektrik şebekesinin enterkonnekte olduğunu ve üretilen elektriğin bölgesel olarak kullanılmadığını ve ana şebekeye verildiğini gizlemektedir.
“Elektriksiz kalmaya neden olmaz”
“Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi kurulu gücü, Aralık 2021 itibariyle 99.819,6 MW’a ulaşmıştır. Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının toplam kurulu gücü 1050 MW’dir. YK Enerji’nin bu iki santralı, ülkedeki toplam kurulu gücün sadece yüzde 1’ini oluşturuyor.
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na göre; Türkiye’de halen yüzde 12’nin üzerinde kayıp kaçak oranı vardır. Bu kayıplar önlendiğinde, Yeniköy veya Kemerköy termik santralları gibi 10 santral daha kapatılabilir ve elektrik arzında sorun yaşanmaz. Dolayısıyla bu iki santralın elektrik üretmemesi, diğer bir deyişle sistemden çıkması, YK Enerji Genel Müdürü’nün iddia ettiği gibi ülkenin ya da yine açıklamada ifade edildiği gibi bölgesel olarak İzmir, Aydın, Muğla illerinin elektriksiz kalmasına neden olmaz.
Madde madde gerçekler
“YK Enerji A.Ş. Genel Müdürü’nün basın açıklamasında ifade edildiği gibi, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ülkemiz ve bölge adına hayati bir önemi yoktur. Başka bir haberde 22 bin zeytin ağacı diktiklerini de iddia eden YK Genel Müdürü, şunları gizlemektedir:
- Milas’ta madencilik faaliyeti biten sahalar için üretilen rehabilitasyon projesi kapsamında hiçbir ağaçlandırma ve yeniden doğaya kazandırma çalışması yapılmamıştır. Şirket tarafından dikildiği iddia edilen 22 bin zeytin ağacı, özelleştirme öncesi TKİ tarafından dikilmiştir (Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu 2012 Yılı Faaliyet Raporu).
- Şirketin 2017 yılında kamulaştırma yoluyla ele geçirdiği İkizköy Işıkdere mevkiinde 20 bin zeytin ağacı kömür madeni için yok edilmiştir. Kamulaştırma sonrası ne kadarlık bir ormanlık alanda kaç ağacın yok edildiği bilinmemektedir.
- Şirket, hâlihazırda en az 35 bin zeytin ağacının bulunduğu İkizköy, Çamköy ve Karacahisar mahallelerinde toplam 3 bin dönümlük zeytinlik ve tarım arazisini satın alarak ya da kamulaştırarak maden sahası açmak istemektedir.
- Şirket, hâlihazırda 780 dönümlük yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan Akbelen ormanını yok ederek maden sahası açmak istemektedir.
- Yok edilen ağaçların yanı sıra dikkat edilmesi gereken tüm orman ekosisteminin madencilik için ortadan kaldırılacağı gerçeğidir. Geçen hafta yayınlanan bir bilimsel rapora göre; Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, 1986’dan beri 35 bin 195 kişinin ölümüne yol açtı.
- 36 yılda bu santrallerin yol açtığı toplam sağlık maliyeti, 768,45 milyar TL. Bu iki santralin yılda kazandığı 200 milyon TL için öldürdüğü, hasta ettiği insanlar nedeniyle devletin sırtındaki sağlık harcaması kamburu, yılda 20 milyar TL’dir. Kömürün bedelini biz yaşamımızla, devletse termiklerin neden olduğu sağlık harcamaları nedeniyle bütçe açığıyla ödüyor.
Akbelen direnişiAkbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan'dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı. 17 Temmuz'da Orman Genel Müdürlüğü'nün ekipleri Akbelen Ormanı'na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti. 28 Temmuz'da başta Manavgat olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla'ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti. Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu. Hem Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti. Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği'nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti. Bilirkişi keşfi sırasında hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle davacı İkizköy avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile Adana Barosu'ndan Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusu yapmıştı. Muğla Valiliği, Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi'nde genişletilmek istenen kömür madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulan kömür taşıma bandının yapımını durdurmuştu. |
(TP)