* Fotoğraf: AA/Arşiv
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde HES'lerin akarsu yollarının değişmesi, yüzey sularının kuruması, canlı türlerinin yok olması gibi birçok ekolojik zararı olduğunu belirtti.
Kenanoğlu soru önergesinde, HES'lerin yenilenebilir enerji kapsamından çıkarılması güneş, dalga ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji türlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Türkiye'de HES yapımı düşüncesi 1950'li yıllardan itibaren akarsuların enerji açısından değerlendirilmesi ile gündeme gelmiş; Sarıyar, Seyhan, Kemer, Hirfanlı ve Demirköprü gibi hidroelektrik santraller kurularak elektrik üretilmeye başlanmıştır," diyen Kenanoğlu, Bakanlığa şu soruları yöneltti:
- Türkiye'de (Barajlar hariç) akarsu yataklarında kurulu kaç HES vardır? Bunların illere/bölgelere göre dağılımı nasıldır?
- HES'lerin kaçı devlet eliyle kaçı özel sektör eliyle işletilmektedir?
- HES'lerin kaçı faal durumdadır? Kaçı kullanılmamaktadır?
- Kullanılmayan, âtıl kalan HES'lerin kapanma nedeni nedir?
- Türkiye'de (Barajlar hariç) HES'lerden elde edilen elektrik üretimi 2019-2020 ve 2021 yıllarında ne kadar olmuştur?
- 2022 yıl sonu için (Barajlar hariç) HES'lerden ne kadar elektrik üretimi elde edilmesi beklenmektedir?
- 2022'den sonraki yıllar için (Barajlar hariç) HES'lerden ne kadar elektrik üretimi elde edilmesi hedeflenmektedir?
- Türkiye'de HES projelerinin kaçı ÇED değerlendirmesinden muaf tutulmuştur?
Türkiye'de 685 HES varTürkiye'de; Kars, Erzurum, Muğla, Adıyaman, Sivas, Mersin, Denizli, Osmaniye, Artvin, Adana, Giresun, Diyarbakır, Trabzon, Maraş, Hakkari, Eskişehir, Bayburt, Antalya, Isparta, Bilecik, Erzincan, Zonguldak, Bingöl, Rize, Düzce, Iğdır, Bolu, Malatya, Nevşehir, Ankara, Muş, Tokat, Konya, Ordu, Van, Bursa, Şırnak, Niğde, Kayseri, Dersim ve daha fazla kentte toplam 685 HES bulunuyor. Türkiye'de bulunan HES'lerin toplam kurulu gücü 31.336 MW. |
º EK BİLGİ: HES'lerin, kurulduğu bölgeye pek çok zararı var, bu zararların başında ise bölgenin ekosistemine zarar vermeleri ve arazi kayıplarına neden olmaları geliyor.
HES'ler ayrıca:
→ Buharlaşma yoluyla su kaybına neden oluyor.
→ Yapım aşamasında doğal habitatı bozar ve çevreye zarar veriyor.
→ HES'in olduğu bölgelerde erozyon ve sel oluşumunda artış gözlemlendi.
→ HES'in planlandığı bölgelerde yaşayan insanların yer değiştirmesi ihtiyacı doğuyor.
→ Zayıf inşaat, doğal afetler veya sabotaj nedeniyle meydana gelen bir arıza, nehir aşağı yerleşim yerleri ve altyapı için felaket sonuçlar doğuruyor.
(TY)