Önsözü Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılan "Yeşilçam'dan Serpintiler" kitabında Yeşilçam sanatçılarının siyasi ve etnik kimliklerinin vurgulanması hakkında Tarık Akan bianet'e "Ayıp ediyorlar. Bu kitap, sanatçıları anlatmaktan ziyade sanatçıları bölme, deşifre etme, hedef haline getirme görevi görüyor" dedi.
Kitap, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın yazdığı önsözde anlatıldığı kadarıyla "bir vefa çabası" ve "sinema emekçilerine bir saygı duruşu niteliğinde."
Günay, kitaba yazdığı önsözde, "Yeşilçam'dan Serpintiler esasen bir tarih çalışması olarak değil, Yeşilçam'a bir vefa çabası olarak da ele alınmalıdır. Yeşilçam sineması çalışanlarını set işçisinden yönetmenine kadar kapsayan ve bu insanlara olan vefa borcunu ödemeyi amaç edinen bu çalışma, sinema emekçilerine bir saygı duruşu niteliğindedir" dedi.
Ancak kitaptaki anlatımlar, Günay'ın değerlendirmesinden uzakta. Kitapta, sanatçıların isim isim siyasi ve etnik kimlikleri vurgulanıyor. Hatta bazı kişiler hakkında, "Uzun yıllardır oynadığı "Kürt" tipi rolleri yüzünden Kürt olarak kabul edildi. Bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında 'Türkmen Alevisi' olduğunu belirtti" gibi yorumlar dahi var.
Akan, kitabın "amaçlı" olduğunu düşündüğünü söyleyerek, "Benimle ilgili yazılanlar doğru ve katılıyorum ama sanatçı arkadaşlarımla ilgili yazılanlara katılmak mümkün değil. Bir kısmı yanlış, bir kısmı gereksiz, bir kısmı da deşifre amacı taşıyor." dedi.
Akan ayrıca "Nasıl olmuş da Kültür Bakanı Günay bu yayına imza atmış, bunun ona sorulması gerek" diye ekledi. Günay'ın bu kitaba neden önsöz yazdığı, Bakanlık logosuyla yayımlanan bu kitabın neden onaylandığı gibi sorulara Bakanlıktan şimdilik bir cevap alamadık.
Yeşilçam'ın sanatçılarına "vefa" amacıyla Ferdi Merter Fosforoğlu, Nilüfer Aydan, Kıvanç Terzioğlu, Vedat Akdamar ve Bengü Akdamar tarafından yazılan, Filmsan Vakfı ile Artshop'un hazırladığı Yeşilçam'dan Serpintiler'de tartışma yaratan ifadeler Akşam'ın bugünkü haberine göre şöyleydi:
Tarık Akan: Yürüyüşe katıldı
Devrimcileri övdükleri için Türkiye'de hapis cezasına çarptırılan sanatçılarla dayanışmak için 2011'de yapılan yürüyüşe katıldı.
Özellikle 70'li yıllarda Yeşilçam filmlerinde oynadığı 'Ferit' karakteri ile bilinen Tarık Akan, sinema oyunculuğunun yanında siyasi olarak 'sol' görüşe yakınlığı ile tanınmaktadır.
Nur Sürer: 1 Mayıs kutlamalarına katıldı
"16 Haziran Hareketi" adlı silahlı sol örgütün lideri olduğu gerekçesiyle müebbet hapse mahkûm edilen Sarp Kuray ile evlendi. Kadın haklarıyla da yakından ilgili olan Sürer, politik duruşuyla da bilinmektedir.
2007'de İstanbul'da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına katılan sanatçı, polis tarafından gözaltına alındıktan bir gün sonra serbest bırakıldı.
İbrahim Tatlıses: Arap ve Kürt asıllı
Gerçek adı İbrahim Tatlı'dır.
Arap ve Kürt asıllı Türk ses sanatçısı, besteci, yapımcı, sinema oyuncusu ve TV programcısıdır.
İlyas Salman: Türksolu'nda yazıyor
Uzun yıllardır oynadığı 'Kürt' tipi rolleri yüzünden Kürt olarak kabul edildi. Bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında 'Türkmen Alevisi' olduğunu belirtti. Kendisi sol görüşlüdür.
TKP'nin Kartal'da yaptığı 1 Mayıs mitingine katılmıştır. Şu anda ise Türksolu Dergisi'nde yazmaktadır.
Nuri Alço: Tecavüzcü ve kötü adam
Genellikle tecavüzcü ve kötü adam rollerinde oynamıştır.
80'li yılların erotik simgelerinden Ahu Tuğba ile bazı filmlerde rol almıştır.
Aydemir Akbaş: Seks furyasıyla ünlü oldu
Türk sinemasının gişe hasılatı bakımından neredeyse battığı dönemde, sinema sektörünü kurtarmak ve hızla kapanmakta olan sinema salonlarının iş yaparak açık kalması adına Yeşilçam'ı saran seks filmleri furyasındaki rolleriyle ünlü olan Aydemir Akbaş, bu dönemde dahi asıl titri olan dram ve komedi tarzından vazgeçmemiş, bulunduğu her filmi de bu özellikleriyle şekillendirmiştir.
Ahu Tuğba: Kalbi temiz fahişe karakterleri canlandırdı
Türk sinemasının 80'li yıllardaki seks sembollerinden biri oldu. Genellikle fahişe, uyuşturucu bağımlısı ama kalbi temiz karakterleri canlandırdı. Erkekçe Dergisi'ne pozlar verdi.
Bülent Ersoy: Erkek Bülent
Kitapta, Bülent Ersoy'un kadın yerine erkek fotoğrafı kullanıldı. Müzik yaşamına başladığından beri önemli başarılara imza attığı belirtilen ve ses tonunun, Japonya'da yapılan testler sonucu "yüzde yüz kusursuz" bulunduğu ifade edilen Ersoy için, "Sahneye çıktığı yıllardan itibaren, transseksüel kimliği doğrultusunda görüntüsü hızla değişti.
O yıllarda bu konumuyla ilgi çektiği kadar tepkilerle de karşılaştı" denildi.
Türkan Şoray: Soyundu ve öpüştü
1983 yılında oyuncu Cihan Ünal ile evlenen Türkan Şoray, kurallarını bozarak 'Mine' filmiyle birlikte soyunmaya ve öpüşmeye başlamıştır.
"Afrodit" unutulmaz
Banu Alkan: "Afrodit" lakaplı sanatçı, her zaman olumlu tepki toplamasa da sürekli gündemde kalmayı başarmaktadır. Sinema kariyerine son veren sanatçı, Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında olmayı sürdürüyor.
Çerkezler'e özgü çıkık popoya sahip
Sevtap Parman: Çerkezler'e özgü bir özellik olan çıkık poposundan dolayı "Bayan Popo" lakabını aldı. (IC)