*Fotoğraf: Ümit Bektaş (Reuters)
Ankara Üniversitesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen için akademisyenler yapılan eyleme katılan akademisyenler, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün açtığı soruşturma kapsamında savunma yaptı.
Üniversite yönetimi akademisyenler Kerem Altıparmak, Ahmet Alpay, Ferda Dönmez Atbaşı, Ayhan Yalçınkaya, Emel Memiş ve Bedriye Poyraz’a “10 Şubat’taki eylemde binişleri (üniversite öğretim üyelerinin giydikleri cübbe) yere serenlerin tespit edildiğini ve haklarında soruşturma açıldığını” belirten bir belge göndermiş, belgede suçlamaya dair bilgi vermemişti.
Dün (24 Ekim) Ankara üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne savunma yapmak için giden akademisyenler, Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddesi gereğince “biniş eylemine katılmak suretiyle mesleğin vakarına uygun davranmadıkları” gerekçesiyle suçlandıklarını öğrendiler.
Yürürlükten kalkan yönetmeliğin maddesiyle soruşturma
Akademisyenlere Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), yürürlükten kaldırdığı yönetmeliğin maddesiyle soruşturma açıldı.
YÖK, 20 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınladığı yönetmelikle Yükseköğretim Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğini yürürlükten kaldırdığını duyurmuştu.
Yönetmelikler yürürlükten kalktığı takdirde geçmişteki olaylara uygulanamaz.
Rektörlük protestoya “biniş eylemi” dedi
Soruşturma açılan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 10 Şubat’taki “Büyük buluşma” eyleminin soruşturmada “biniş eylemi” olarak geçtiğini yazdı.
Altıparmak yazısında 10 Şubat’taki eyleme hak ve meslek örgütlerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekillerinin de katıldığını belirtti. Üniversite yönetiminin eylemin tüm bileşenlerini karşısına almak istemediği için “sorunlu olan” bazı hocaları seçtiğini ve onlara “biniş eylemine katılmaktan” soruşturma açtığını söyledi.
CHP’li vekiller imza attı
“Biniş eylemi” yapmakla suçlanan akademisyenler için CHP’li 12 milletvekili bir metin hazırlayarak 10 Şubat’taki ortak buluşmaya CHP’nin de katıldığını ifade ettiler.
Cübbelerin simgesel olarak yere serildiğini de belirten metni, soruşturma açılan akademisyenler savunmalarına ek olarak sundu.
Ne olmuştu?
686 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi’nden 78 akademisyenin ihraç edilmesinin ardından 10 Şubat’ta Cebeci Kampüsü’nde “Büyük buluşma” isimli etkinlik yapılacaktı.
Akademisyenlerin kampüse girişi engellendi, kampüse polis girdi. Akademisyenler polisin kampüs kapısı önünde barikat kurmasını cübbelerini yere sererek protesto etti. Akademisyenleri darp eden polisler 11 kişiyi gözaltına aldı.
12 Eylül darbesinden sonra çıkarılan 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasasına dayanılarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'yle ilişikleri kesilen akademisyenlerden Korkut Boratav ve Baskın Oran da kampüse alınmamıştı. (TP)