Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
“Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz.”
Türkiye ve dünyadan 1400’ü aşkın akademisyen ve araştırmacı, Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metne imza attı.
Kampanyanın çağrıcılığını yapan Barış İçin Akademisyenler, imzacıları ve bundan sonraki adımlarını İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı yapılan basın açıklamasında paylaştı.
Metne, Türkiye’de 89 üniversiteden farklı unvan ve yaşlardaki 1128 akademisyen ve araştırmacı ile yurtdışından Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerin yer aldığı 355’i aşkın isim imza verdi.
İmza kampanyası devam ediyor.
"Yasaklar kaldırılsın"
İstanbul’daki basın açıklamasında metnin Türkçesini Dr. Alper açık, Kürtçesini ise Dr. Yıldız Önen okudu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin uzun süren sokağa çıkma yasakları adı altındaki uygulamalar ile hak ihlallerine yol açtığını ve kendi hukukunu ve taraf olduğu anlaşmaların kurallarını ihlal ettiğini vurguladılar.
Metinde talepler şöyle sıralandı:
* Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini,
* Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını,
* Gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını,
* Yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini,
* Bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini,
* Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını,
* Hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz.
* Müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunmasını talep ediyor ve bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediğimizi beyan ediyoruz. Siyasi iktidarın muhalefeti bastırmaya yönelik tüm yaptırımlarına karşı çıkıyoruz.
"Sessiz kalmayın" çağrısı
Kampanya metninin okunmasının ardından Barış İçin Akademisyenler adına konuşan Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım, bundan sonraki yol haritaları hakkında bilgi verdi.
Dayanışma ve mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Kürt illerine ziyaret, gözlem ve araştırmalarıyla oluşturdukları bilgiyi paylaşarak kamuoyu oluşturma, Meclis’te görüşmeler yapma, müzakerelerin başlaması için araştırmalarına devam etme gibi çalışmalarının süreceğini belirtti.
"Tüm Türkiye'yi seslerini yükseltmeye ve savaşı reddetmeye çağırıyoruz."
* Kampanyanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
* İmza kampanyasına katılmak için imzalarınızı üniversiteniz ve ünvanınız ile birlikte [email protected] adresine yollayabilirsiniz.
(BK)
* Fotoğraf: Beyza Kural / İstanbul / bia