Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Ahmet Bülent Özer’in işten çıkarılmasını Meclis’e taşıdı.
Meclis Başkanlığı’na konuyla ilgili soru önergesi veren Zozani, Özer’in görevi süresince hukuksuz durumlar yaşadığını ve hiçbir dayanak gösterilmeden görevine son verildiğini söyledi.
Gaziantep Üniversite İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisad Fakültesi öğretim üyesi Özer, 21 Ekim 2013’te işten çıkarıldı. Göreve iade talebiyle açtığı davada Gaziantep 1. İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Danıştay’a taşınan dava sürüyor.
Zozani, dava sürecinin “üniversitelerin en temel ilkelerinden biri olan demokratik, özgür ve evrensel kriterlerle yapılan bilimsel üretime oldukça aykırılıklar teşkil ettiğini” söyledi.
Soru önergesi
Zozani’nin önergesinde Bakanlığın, Özer’in karşılaştığı uygulamalar konusunda bilgi sahibi olup olmadığı, hakkındaki soruşturmalarda savunma süreçlerinin Yükseköğretim Kurulu Disiplin Yönetmeliği’ne uygunluğu, Özer’in sözleşmesin diğer personelden farklı olarak kısa süre için uzatılması gibi sorular yer aldı.
Zozani ayrıca, Türkiye’deki üniversitelerde benzer durumda kaç öğretim üyesi olduğu, kaç üniversitelerce işlerine son verilme ve kamu görevinden çıkarılma talebiyle YÖK’e açılan soruşturmaların sayısını ve bunların kaçı bilim emekçilerinin lehine, kaçı aleyhine sonuçlandığını sordu.
“Ret kararı yasalarla uyumsuz”
Zozani, “Özer’in göreve devam ettiği sürece disiplin soruşturmaları ile karşı karşıya kaldığını, bu soruşturmalardaki savunmalarının baskı altında alındığını, Özer’in cezaları bu savunmalarla bertaraf ettiğini” belirtti. Önergede Özer’in görevine son verildikten sonra da üniversite yönetiminin hakkında soruşturma açtığı bilgisi yer aldı.
Önergede işten çıkarmanın iptal davasının reddi kararının ise “mevcut yükseköğretim mevzuat ve yasalarıyla tam anlamıyla uyumsuz ve çelişkili” olduğu belirtildi.
“Dosyanın bütününe bakıldığında davacı taraf olarak verilen görevlerin eksiksiz yapıldığı, Ahmet Bülent Özer’in öğretim görevlisi olarak alanına ilişkin herhangi bir şikâyet, bu konuda açılmış bir soruşturma bulunmadığı ve üniversite yönetiminin önce psikolojik baskı, itibarsızlaştırma ve soruşturmalarla sindirmeye çalıştığı, sonrasında görevine son verdiği ve en son YÖK’e ‘kamu görevinden çıkarma’ istemiyle açmış olduğu ve YÖK tarafından reddedilen bütün süreçlerde; söz konusu öğretim görevlisinin Eğitim-Sen’li olması nedeniyle savunduğu demokratik, özgür ve bilimsel eğitimin ortamının ve bilim emekçileri ile öğrencilerin zapturapt altına alınarak hiçbir farklılığa ve düşünceye tahammülü olmayan bir anlayışla tamamen keyfi davrandığı, bu bağlamda muhalif sesleri bastırmaya çalıştığı çok açık görülmektedir." (BK)