2019-2020 akademik yıl açılışı Eğitim Sen ve Dayanışma Akademileri tarafından birlikte yapılacak.
Ankara’da düzenlenecek açılış dersine “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için iki buçuk ay hapis yatan barış imzacısı Prof. Dr. Füsun Üstel katılacak.
Prof. Dr. Üstel’in “Akademi ve Ötesi: İktidar Biçimlerini Yeniden Düşünmek” konulu açılış dersi, 12 Ekim 2019 Cumartesi günü yapılacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek açılış dersi saat 14.00’da başlayacak.
Açılış dersine ülkenin pek çok kentinden bilim insanlarının da katılması bekleniyor.
“Bir aradayız, buradayız”
Eğitim Sen ve Dayanışma Akademileri ortaklığında yapılacak açılış dersine ilişkin açıklama şöyle:
“Eğitim Sen ve Dayanışma Akademileri olarak Türkiye’nin dört bir yanından arkadaşlarımızın katılacağı ortak bir açılış dersi yapıyoruz.
“Üniversitelerin niteliksizleştirilmesine ve piyasalaştırılmasına inat bizler ‘içeride’ ve ‘dışarıda’ ısrarla ‘bir aradayız ve buradayız’ demek için insan toplum doğa yararına üniversiteyi savunmaya ve derslerimizi vermeye devam ediyoruz.
“Ortak başlangıçlarımızı dayanışmaya ve birlikte mücadeleye olan inancımızla güçlendirebilme umudunu daha çok yaşıyoruz ve bu umutla hepinizi ortak açılışa katılmaya, o günü dayanışmanın günü yapmaya davet ediyoruz. Çünkü biz’ler, bir aradayız ve buradayız!”
Füsun Üstel hakkında
Galatasaray Üniversitesi'nde akademisyen. Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF ) tamamladı. 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yükseklisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu.
1987’de AÜSBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi'ne geçti.
Barış İçin Akademisyenlerin "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan 2212 akademisyenden biri olduğu için "terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla yargılandı. Hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası hükmü verilen Üstel, 8 Mayıs’ta tutuklandı, 22 Temmuz'da tahliye edildi. 26 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi Üstel'in dosyalarının aralarında bulunduğu Barış İçin Akademisyenler dosyaları için "hak ihlali" kararı verdi.
Türkiye ve uluslararası sosyalbilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan çıkan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve "Makbul Vatandaş"ın Peşinde” (2004) adlı kitapları bulunuyor. (TP)