Akademik Özgürlük Yaz Okulu'na son başvuru tarihinin 19 Ağustos olduğu belirtildi.
Yaz okulunda, her alandan genç araştırmacılar ve akademisyenlerle birlikte akademik özgürlük tartışılacak ve nasıl bir akademi istendiği sorusuna cevap aranacak.
Seminerler ve atölyeler düzenlenecek
Siyaset biliminden hukuka, evrim kuramından tiyatroya kadar her alanda akademik özgürlüğün temel bir hak ve ilke olarak önemini tartışan seminerler düzenlenecek, kavram atölyeleri aracılığıyla katılımcı ve etkileşimli bir öğrenme süreci hayata geçirilecek.
Katılımcı sayısı 30 kişiyle sınırlı. Başvurular Türkiye'de ikamet eden yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olacak. Yol ve konaklama İHO'ya ait.
"Farklı yaklaşımların olduğu bir dönem"
İnsan Hakları Okulu, düzenleyeceği Akademik Özgürlük Yaz Okulu’nun amacını şöyle açıklıyor:
“Dünya genelinde ve Türkiye’de yükseköğretim alanının kurumsal, yapısal ve eğitimin içeriğine dair önemli sorunlarla yüzleştiği, bu sorunların tarifine ve çözümüne ilişkin farklı yaklaşımların ve anlaşmazlıkların olduğu bir dönem yaşanıyor. Akademik özgürlük ve üniversite özerkliği söyleminin pratiğe geçirilmesindeki güçlükler kimlik bunalımlarını da beraberinde getiriyor.
Bu meseleleri aşmanın ve bunalımın üstesinden gelmenin öncelikli yollarından biri, akademik özgürlük konusunu hem güncel koşulları hem de tarihsel bağlamı dikkate alarak değerlendiren etraflı tartışmaların konusu yapmaktır.
Böyle bir çabanın eğitim, yüksek öğretim, akademik özgürlük, üniversite özerkliği ile daha genel olarak bilim, özgürlük ve özerklik kavramlarının tartışılması üzerine temellenmesi de oldukça önemlidir.” (SO)