Fotoğraf: Dilek Şen/bianet
Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan, iletişim ve hukuk fakültelerinin açılmasıyla devam eden sürece ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Üniversitelerin akademik özgürlükten yoksun, boyun eğen bir duruma getirilmeye çalışıldığı vurgulanan açıklamada, özetle şöyle denildi:
“Oysa üniversiteler akademik, idari ve mali özerklikleri sayesinde bilimsel akıl ile toplumsal faydanın yeşermesi gereken yerlerdir. Bu kurumların dışarıdan baskıya maruz bırakılması bilimsel üretim ile yaratıcılığın ve değişimin büyük ölçüde sakatlanmasına ve geri döndürülemez hasarlar oluşmasına yol açar.
TIKLAYIN-AKP iktidarı ve Boğaziçi Üniversitesi'nin katli
"Toplumun geleceğine zarar veriyor"
“Akademik özgürlüğün sınırlanması ile dünyadan giderek daha fazla uzaklaştığımızı, farklı düşüncelerin baskılanması ile de adeta beyin sürgününün dayatıldığı bir ortama mahkûm edildiğimizi görüyoruz.
“Üniversitelerin bileşeni olan akademisyenlerin ve gençlerin yaratıcılık, özgüven ve özgürlükle donatılması, sağlıklı geleceğe uzanan köprünün sacayağıdır.
“Boğaziçi Üniversitesi, her ses, her renk ve her düşüncenin özgürce dile getirildiği, çoğulcu demokrasi niteliğine sahip kurumlarımız arasında dünya ölçeğinde özel bir konuma sahiptir. Kurumun itibarına ve yapısına yönelik saldırılar sadece kuruma değil, Türkiye’ye, toplumun geleceğine ve de toplumsal huzura zarar veriyor.
TIKLAYIN-Dünyadan 3317 akademisyen Boğaziçi çağrısı yaptı
“Boğaziçi bileşenlerini destekliyoruz”
“Evrensel, demokratik üniversite geleneklerini ve akademik ilkelerini savunan Boğaziçi Üniversitesi ve bileşenlerinin haklı taleplerini destekliyoruz.
“Akademisyenlerin, öğrencilerin ve mezunların ortaya koydukları tepkiyi dikkate almadan, kanuni uygunluk yaratmak adına iki fakültenin daha açılması kararı devlet teamüllerine uygun olmadığı gibi, devletin vatandaşı ile inatlaşması benzeri daha ağır sorunları da tetikleyeceği aşikârdır.” (RT)