Çorum Hitit Üniversitesi’nce işten çıkarılan Oya Yağcı'nın işten çıkarma kararına karşı yürütmeyi durdurma talebinin görüleceği davanın ilk duruşması 25 Şubat’ta Çorum İdari Mahkemesi’nde görülecek.
Duruşma öncesi Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Üniversite Dayanışma Platformu Eşgüdüm KuruluEğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Şube Başkanı Görkem Doğan, ÜDP bileşeni Öğretim Üyeleri Derneği temsilcisi Esen Aslandoğan ve Oya Yağcı katıldı.
İmzacılar adına açıklamayı okuyan Görkem Doğan, “Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi ve Üniversite Dayanışma Platformu olarak, Oya Yağcı’nın yalnız olmadığının, 25 Şubat günü mahkemeden çıkacak kararı yakından takip ettiğimizin ve hiçbir üyemizin hakkını hukuksuz, siyasi kararlarla çiğnetmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.
Aslandoğan: Endişe ediyoruz
Esen Aslandoğan, yükseköğretim kurumlarının bir ülkenin gelişimi, bilgi üretimi için temek kurumlar olduğunu söyledi.
“Bu kurumların akademik özgürlük ve sosyal güvenlik içinde olması lazım. Oya Yağcı’da olduğu gibi mecliste tartışılan iç güvenlik tasarısının bilfiil uygulandığını görüyoruz. Endişe ediyoruz. Bu endişemize yol açan şey sadece iktidar odaklı üniversitelerin yaptıkları değil. Maalesef bizlerin tepkisizliği, karşı koyamamış olması da bu kadar pervasız olmalarına yol açmıştır.”
Oya Yağcı: Yalnız değilim
Oya Yağcı, kendisini yalnızlaştırmanın hedeflendiğini ancak yalnız olmadığını, bunun muhalif ve kadın akademisyenlerin evrensel mücadelesi olduğunu söyledi.
“Eğitim Sen üyesi olarak son dönemde yaşananlardan gördüğüm, emekten mağduriyet üreten bir sistem. Altı yıllık çalışma hayatımda ödül beklemediğim gibi en azından haklarımın tanınmasını isterdim.
“Şu an sistematik şekilde haksızlaştırma, yalnızlaştırma politikasına maruz kalmış durumdayım. Yalnız değilim. Akademide özellikle kadın olmak, muhalif tavır almak, hak aramak, öğrenciler arasında ayrım yapmaksızın insandan yana evrensel eğitimin kaygısını gütmek bu sistemde suç olarak tanımlanmakta. Bu suçu işlediğim için mutluyum ve işlemeye de devam edeceğim.
“Bir üniversite beni işsiz bırakabilir ama ben, Deniz Kimyon, Elifhan Köse, Rana Gürbüz gibi, mevcut sistemde mücadele eden kadın arkadaşlarla birlikte tüm muhalif kesimin, kadınların, hak arayanların evrensel mücadelesidir.
“Kendimi yalnız hissetmiyorum, yenik de hissetmiyorum. Emekten mağduriyet üretenler karşısında emekten ve haktan mücadelemi ister içeriden ister dışarıdan olsun sürdüreceğim.
“Sendikam arkamda olduğu için kendimi güçsüz hissetmiyorum. Umarım her yerden gelen saldırılara karşı artık daha fazla birikmiş bir güç ve öfke ile dururuz.”
Doğan: Fişlemeci akıl
Görkem Doğan, üyeleri Oya Yağcı’nın uzun süre mobbing ve ayrımcılığa maruz kalmasının ardından 19 Eylül’de isimsiz bir ihbar mektubuna dayanarak altı yıl çalıştığı üniversiteden atanma kriterlerine uygun bulunmadığı gerekçesiyle işten atıldığını hatırlattı.
Doğan, 2012 yılı 1 Mayıs’ında da Eğitim Sen üyesi olarak KESK kortejinde katıldığı görüntüler üzerinden Oya Yağcı’nın fotoğrafının yerel bir gazetenin manşetine taşınarak hedef haline getirildiğini hatırlatarak “Dolayısıyla işten atılmasının ardında fişlemeci bir aklın devrede olduğu açıkça görülmektedir” dedi.
“Çorum İdare Mahkemesi üyemiz Oya Yağcı’nın açtığı davada Wyürütmeyi durdurmaW istemini reddetmiştir. Bu gelişmeden kısa süre sonra ise Çorum İdare Mahkemesi Başkanı Volkan Aydın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etmiş ve üniversitede yaşanan ‘olumlu gelişmeler’ nedeniyle kendisini tebrik etmiştir.
“Belirtmek isteriz ki Üniversite yönetiminin hukuksuz, keyfi ve siyasi biçimde hedef aldığı üyemizin davası sürerken, İdare Mahkemesi Başkanı’yla yapılan görüşmede Rektörün diğer kurumlarla ‘sinerji’ sağlamaya çalıştıkları yönündeki ifadesi akıllara çok sayıda soru işareti getirmiştir. Bu görüşme, Hitit Üniversitesi’nin İdare Mahkemesi’nde taraf olduğu başka davalarda, bağımsız ve adil karar verileceği inancını da ortadan kaldırmaya hizmet etmiştir." (BK)
Üniversite Dayanışma Platformu Bileşenleri: Akademi Susmayacak Platformu, AİBÜ Öğretim Elemanları Derneği, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Barış İçin Akademisyenler, Dokuz Eylül Öğretim Elemanları Derneği, Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Anadolu Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube, Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube, Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Ordu Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim Sen Tunceli Üniversitesi Temsilciligi, Eğitim Sen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Temsilciliği, Eskişehir Eğitim Hakları Derneği, HDK Eğitim Komisyonu, İÜ Demokratik Üniversite Girişimi, İstanbul Tabip Odası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, İTÜ Asistan Dayanışması, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğetim Üyeleri Derneği (İTÜ-DER), Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu, , Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Asistan Dayanışması, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Öğrencime Dokunma, SES İstanbul/Aksaray Şube, SES İstanbul/Anadolu Şube, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Sosyal İş İstanbul Şubesi, Sosyoloji Mezunları Derneği, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi, Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT Türkiye), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Yaşasın Üniversite Platformu (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi), Vakıf Dayanışma.