Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda tartışmalara yol açan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini 1 milyar 370 milyon lira olarak açıkladı.
Ankara Mimarlar Odası, Başbakanlık Hizmet Binası olarak başlatılan projenin ruhsatına üç ay ulaşamadı. Oda resmi yazıyla Ekim 2012’de Başbakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden talep etmişti. Ruhsat 7 Temmuz 2012 tarihinde alınmış. Öncesinde inşaat ruhsatsız devam etmiş. Bina 35 bin metrekare; inşaat alanı ise 207 bin metrekare. |
Kamuoyunda “Ak Saray” olarak adlandırılan bina kompleksi için bugüne kadar Başbakanlık bütçesinden 964 milyon lira harcandı. Harcama devam edecek bu nedenle geri kalan kısım 2015 bütçesinden harcanacak. Zaten Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın daha önce açıklanmayan maliyeti bu nedenle kamuoyuyla paylaşıldı. Maliye bakanı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu bilgileri verdi. Bakan ayrıca Erdoğan’a alınan uçağın maliyetini de açıkladı: 185 milyon dolar yani 412 milyon lira.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması sonrası Türkiye bütçesindeki payı bunlarla sınırlı değil: İstanbul’da Boğaz manzaralı Vahdettin Köşkü ile Tarabya Yerleşkesi ve Marmaris Okluk Koyu’nda Devlet Konukevi de yeniden yapılıyor. Bu harcamalarla birlikte toplam harcamanın 2 milyar lirayı aşması bekleniyor.
Erdoğan üç başbakanın 20 kat fazlasını harcadı
Plan bütçe komisyonunda bu bilgilerin paylaşılmasının ardından söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Tayyip Erdoğan’ın 11 yıllık başbakanlığı süresinde örtülü ödenekten toplam 6 milyar 424 milyon TL harcama yaptığını açıkladı. Serindağ, önceki başbakanların yaptıkları harcamalarını örnek verdi. Serindağ’ın verdiği bilgiye göre Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan’ın görev yaptıkları 10 yıllık dönemde örtülü ödenek harcamacılarının toplam 312 milyon lira olduğunu söyledi: “Erdoğan döneminde önceki üç başbakandan 20 kat fazla harcanan örtülü ödenek var. İstisnai bir harcama olan örtülü ödenek harcamasının bu boyuta ulaşması ürkütücü.”
Beyaz Saray'dan daha büyük
Ak Saray dünya basınına yansırken özellikle büyüklüğü üzerinde duruldu.
Frankfurter Allgemeine Ak Saray'ı Beyaz Saray'la kıyaslarken "Yeni sarayın özellikle de büyüklüğü tartışmalı, zira tenis kortları, yüzme havuzları ve bahçeleriyle beraber Beyaz Saray’ı düşünün. Erdoğan’ın sarayı onun beş katı büyüklüğünde" ifadelerini kullanmıştı.
Der Spiegel de medyaya yansıyan bilgilerden hareketle Ak saray için "Erdoğan’ın yeni sarayı Buckingham Palace, Èlysèe Sarayı ve Beyaz Saray’dan çok daha büyük" diye yazdı. Aksaray'ı "Erdoğan’ın gücünü göstermek için yaptırdığı yapılardan biri" olarak tarif etti.
New York Times da büyüklüğünü anlatırken Kremlin'den ve Buckhingham'dan daha büyük olduğunu belirtti.
Ak Saray 207 bin metrekarede, Beyaz Saray 5100 metrekarede, Buckingham Sarayı 77 bin metrekarede kurulu.
Tartışmalı bir proje
Tartışılan tek konu “Ak Saray”ın astronomik maliyeti değil. Bina kompleksinin imara aykırı olduğu ve mahkeme kararına rağmen kullanıldığı da gündem maddelerinden biri.
Erdoğan’a tahsis edilen bina
Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) bina “Başbakanlık Konutu” olarak gündeme gelmişti. Mimar olarak Şefik Birkiye'nin imza attığı bina Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Konutuna dönüştürüldü.
AOÇ planına 4 yıl önce girdi
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Ağustos 2010 günü AOÇ için yeni bir imar planı yürürlüğe koydu. Bu imar planları AOÇ’un nazım imar planını ve tarihi sit alanı koruma amaçlı nazım planını değiştiriyordu. Bu plan içinde geçen bir de yeni ulaşım ve kavşak planı vardı.
İmar değişikliğine itiraz
TMMB Mimarlar Odası ve Ankara Barosu Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin sözkonusu 2494 sayılı karara itiraz etti. Ağustos’ta askıya çıkan plana resmi itiraz süresi olan 1 ay içinde beş ayrı itiraz yapıldı.
AOÇ'ta 10 bin ağaç söküldü CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu'nun AOÇ arazilerinin kullanımına ilişkin olarak soru önergesi başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından 25 Nisan 2013 günü yanıtlandı. Karaahmetoğlu kaç ağaç kesildiğini sordu, yanıtta 10 bin ağaç söküldü denildi. Soru: Başbakanlık Hizmet Binası inşaatı, Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve diğer yenileme çalışmaları şeklinde bahsedilen faaliyetler Atatürk Orman Çiftliği'nin kuruluş amacına sizce uygun mudur? Başkentin akciğeri vazifesini gören Atatürk Orman çiftliğinden bu faaliyetler sırasında kaç ağaç kesilmiştir? Cevap: Atatürk Orman Çiftliği arazisinde söz konusu faaliyetlerle ilgili ağaç kesimi yapılmamış olup, 5524 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılan yol çalışmaları nedeniyle yaklaşık 10 bin adet ağaç sökülerek muhtelif kurumlara nakledilmiştir. |
Ak Saray’a durdurma kararı
Ankara 5. İdare Mahkemesi 10 Şubat 2014 günü verdiği kararla itirazları haklı bulup yürütmeyi durdurdu.
“Devlet”in itirazına ret
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı davalı olarak, Başbakanlık ise davalılar yanında müdahil olarak itiraz ettiler.
İtirazı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1.Kurulu 17 Nisan 2014 tarihli kararı bu itirazı reddetti. Yani Ak Saray hukuksuzdu.
Hukuka aykırı Ak Saray’da resepsiyon
Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen davetiyede 29 Ekim resepsiyonunun Ak Saray’da ana binada yapılacağı duyuruldu. Ancak Errmenek’te yaşanan maden iş cinayeti nedeniyle resepsiyon iptal edildi. (HK)