Sosyal Hizmet Uzmanı Abdullah Karatay, Siirt'te 17. yaşındaki N.E.'nin, kendisini öldürmek isteyen ailesine, "güvence karşılığında" teslim edilmesiyle ilgili, "Umarım mahkeme sosyal hizmet uzman görüşü almadan ve en azından bir süre tedbir uygulamadan böyle bir karar almamıştır" dedi.
N.E.'nin, 12 Haziran'da kendisini apartman dairesinin balkonundan aşağı iten ve kaldırıldığı hastanede de bıçaklayan ailesine, mahkeme kararıyla kendi rızası alınarak teslim edildiği iddia ediliyor.
Habertürk gazetesinden Ahmet Yukuş'un haberine göre, mahkeme kararıyla devletin koruması altına alınan N.E., Diyarbakır Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Kız Yetiştirme Yurdu'nda bir hafta kaldıktan sonra ailesinin güvence vererek Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuru sonunda ailesine teslim edildi.
Habere göre babası S.E. de, mahalle baskısından kurtulmak ve kızlarının daha iyi bir tedavi görmesi için geçici olarak Mersin'e bir yakınlarının yanına yerleştirileceğini söyledi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD) İstanbul Şubesi'nden Abdullah Karatay, mahkemenin N.E.'yi ailesine, uzman görüşüne başvurduktan ve gerekli koruma tedbirlerine başvurduktan sonra teslim edilmiş olmasını diliyor.
Karatay: Uzman görüşü yoksa büyük eksiklik
Konuyla ilgili görüşlerini bianet'le paylaşan Karatay, mahkemenin 18 yaşı altı kişilerle ilgili uzman görüşüne başvurmadan bu türden bir karar alması halinde bunun "büyük bir eksiklik" olacağını ifade etti.
"Hakimlerin taktiri var ama sonuçta aile incelemesinin, çocuğun kendi özgür iradesiyle karar verip vermediğinin bir sosyal hizmet uzmanı veya çocuk psikologuyla görüşülerek tespit edilmesi gerekiyor."
Karatay'a göre, yargılamaların çok hızlı yapıldığı ve sorgulamalarla sınırlı kaldığı mahkeme koridorlarında derinlemesine görüşme yapılamaz, çocuk da kendisiyle ilgili kararı da sağlıklı bir şekilde veremez.
"Takip ve denetim belirli bir süre mutlaka yapılmalı"
Bu gibi durumlarda mutlaka tedbire hükmedilmesi gerektiğine işaret eden Karatay, "Çocuk Koruma Kanunu'na göre çocuğun ailesine teslimi yetmez, durumu tedbire bağlanmalı. Umarım böyle bir karar verilmiştir. Eğitim, koruma, bakım, rehabilitasyon ve denetim gibi tedbirler var. Denetim tedbirini öngörmeyen bir aileye iade kararı ne çocuk yararına ne de Çocuk Koruma Kanunu'na uygun olabilir" şeklinde konuştu.
Karatay, "Bu gibi durumlarda ailenin bir tehlike yaratmayacağını söylemiş olmalarının hiçbir garantisi yok. Takip ve denetim belirli bir süre mutlaka yapılmalı" (EÖ)