Kanser tedavisi görürken bir rapor sonucu sosyal güvenlikten yoksun kalan, o nedenle tedavisini sürdüremeyen ve yaşamını yitiren Süleyman Kokulu'nun ailesi, ilgililerin yargılanması Türkiye'de sağlanamayınca, çareyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmakta buldu.
"İç hukukta hak arama yollarımız kapalı"
AİHM'e başvuru dilekçesini hazırlayan ailesi, Kokulu'nun, SSK'nin istemi üzerine kontrol muayenesi için gittiği Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun, akciğer grafiğinde patoloji saptanmadığı raporu vermesinin sosyal güvenceyi kaldırması ve tedavinin kesintiye uğraması nedeniyle hastalığın yayıldığını ve sonradan başlayan kemoterapi ile önlenemediğini öne sürdü.
"Hatalı" diye yorumladıkları rapor için Kokulu'nun sağlığında bizzat uğraştığını, ancak Adana Valiliği'nin, soruşturma izni verilmemesi kararı nedeniyle hak arama yollarının Türkiye'de kapandığını dile getiren Kokulu Ailesi, "Bir can böylesine ihmal ediliyorsa, hakkımızı dünyanın öbür ucunda bile ararız. AİHM'e başvurma kararı aldık. İç hukukta hak arama yollarımız kapatılınca başka çaremiz kalmadı" dedi.
Kokulu Ailesi, AİHM'e yazdığı şikayet dilekçesinde, hak aramalarının haksız yere engellenildiğini, "hatalı rapor" üzerine maddi ve manevi zarar görüldüğünü, acı çekildiğini belirterek, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunuyor.
Aile, başvuru dilekçesine, ilgili tüm raporları, Adana Cumhuriyet Savcılığı'na başvuru belgesini, Adana Valiliği'nin izin vermeme yazısını, Bölge İdare mahkemesi kararını ve Kokulu'nun "Ölüm Raporu"nu da ekliyor.(EZÖ)