Hollanda Parlamentosu (CDA) milletvekili Pieter Omtzigt ve Af Örgütü temsilcisi Sebastian Rietz öncülüğünde bir heyet Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumunu Avrupa Konseyi üyeleriyle görüşmek için Strasbourg'a gitti.
Heyette Erdoğan'ın kardeşi Sengül Tanrıverdi, oğlu Aktaş Erdoğan ve Avukatı Duygu Sarısoy ile CHP milletvekilleri Melda Onur ve Hüseyin Aygün, BDP Avrupa Konseyi temsilcisi Fayik Yağızay ve Türkiye Gazeteciler Sendikası eski başkanı Ercan İpekçi de bulunuyor.
Görüşmelerinin ilk gününde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Barış ve Demokrasi Partisi'nin organize ettiği bir basın toplantısı düzenledi.
Sarısoy: Tutukluluk hali AİHS'e aykırı
Toplantıda konuşan Füsun Erdoğan’ın avukatı Duygu Sarısoy müvekkiline polis tarafından komplo kurulduğunu düşündüklerini söyledi. Savcı ve hakimlerin dosyaya konan sahte delilleri soruşturmadıklarını anlatan Sarısoy, Füsun Erdoğan'ın sosyalist ve muhalif olmasından dolayı illegal örgüt yöneticisiymiş gibi müebbet hapse mahkum edildiğini belirtti.
Geçtiğimiz Şubat ayında yasalaşan düzenlemeyle tutukluluk süresinin beş yılla sınırlandırılmasına rağmen Erdoğan’ın yürürlükten kalkan maddeye atıfla 7 yıl 6 aydır yargısız bir şekilde tutuklu bulunduğunu ve serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Avukat Sarısoy, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin eşitlik ilkesinin ihlali olduğunu ifade etti.
Tanrıverdi: AİHM kararının tutukluluk üzerine yaptırımı yok
Yargı sürecini en yakınından takip eden Füsun Erdoğan'ın kardeşi Sengül Tanrıverdi, Terörle Mücadele Kanunu'nun Kürtleri KCK'den sosyalistleri ise yasadığı örgüt üyesi olmaktan tutuklamanın bir yolu olduğunu söyledi. Şüphelilerin siyasi görüşüne ve etnik kimliğine göre iddianame yazıldığını belirten Tanrıverdi, lehteki delillerin göz önünde bulundurulmadığını, polis tarafından üretilen deliller ve gizli tanıklarla sürecin işletildiğini belirtti.
Tanrıverdi "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bizi haklı bulsa dahi devlet sadece tazminat ödeyeceği, bununsa kararlar üzerinde bir yaptırımı olmadığı için hapishaneler bilim insanları, gazeteciler, yazarlar, öğrenciler, seçilmiş politikacılar ve belediye başkanlarıyla doldu. Benim kardeşim de bunlardan biri işte!" diye konuştu.
Onur: Muhalf gazeteciler kulp bulunup tutuklanıyor
Toplantıda söz alan CHP milletvekili Melda Onur "Türkiye’de iktidara muhalif olan gazeteciler bir yol ve yöntem bularak, ceza gerektiren kulplar takılarak tutuklanıyor ve ağır cezalara mahkum ediliyorlar” dedi ve uluslararası kamuoyunun tepkileri üzerine tutuklu gazetecilerin bir bölümünün serbest bırakıldığını hatırlattı.
Toplantıda konuşan BDP milletvekili Nazmi Gür aynı durumda olan çok sayıda gazeteci ile farklı düşüncelerinden dolayı binlerce insanın hukuksuz yöntemlerle cezaevinde tutulduğunu, BDP ve AKPM sol grubu olarak üzerlerine düşen bütün çabaları göstereceklerini söyledi.
Heyet 9 Nisan Çarşamba günü Avrupa Konseyi üyeleri ile görüşecek.
Ne olmuştu?
Özgür Radyo eski Genel Yayın Kordinatörü ve bianet yazarı Füsun Erdoğan Eylül 2006'da gözaltına alınmış ve yedi yıl tutuklu kaldıktan sonra 5 Kasım 2013'te yasadışı örgüt yöneticisi olmaktan müebbet hapis + 789 yıl 7 ay hapis ve 1.263.320 TL para cezasına çarptırıldı. Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesini takiben avukatlarının yaptığı tahliye talebi ise reddedildi.
#FreeThePress
Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumuna uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için düzenlenen kampanyalara bu hafta bir yenisi daha eklendi: Dünya Gazeteciler ve Yayıncılar Birliği (WAN-INFRA) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne dek sürecek 30 günlük bir kampanya başlattı. Her gün başka bir ülkedeki tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekilen kampanyanın ilk günü olan 4 Nisan'da Türkiye'den Füsun Erdoğan'ın yargı süreci hakkında bilgi verildi ve halen hapiste bulunan tüm gazetecilerin özgürlüğü talep edildi. Kampanyayı internet sitesinden ve Twitter'da #FreethePress tag'iyle takip edebilirsiniz.
Bu haberi yazarken Hollanda Gazeteciler Cemiyeti (NVJ) basın bülteninden ve Hüseyin Elmalı'nın ANF'deki haberinden faydalandık. (EKS/EA)