Yakınlarını siyasi cinayetlerde kaybeden aileler, bu cinayetlerin aydınlatılması için Meclis'te bir "Karanlıkları Aydınlatma Komisyonu" kurulmasını istedi.
Açıklama, dün (24 Mart), 1978'de kontrgerilla üzerine araştırma sürdürürken öldürülen Savcı Doğan Öz'ün ölüm yıldönümünde, İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Adana, Eskişehir'de eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.
Gazeteci Metin Göktepe'nin, gözaltında öldürülen Hasan Ocak'ın ve yazar Asım Bezirci'nin ailelerinin katıldığı İstanbul'daki açıklamayı Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner okudu. Ankara'da talepler TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na iletildi.
Açıklamaya katılanlar, taleplerini şöyle sıraladı.
Darbeciler cezalandırılsın: Provokasyonlar, tertipler, katliam ve cinayetler, 12 Eylül askeri darbesi başta olmak üzere bütün darbeler, plan ve girişimler soruşturulmalı; darbeciler, sorumlu kurum ve kişiler açığa çıkarılmalı, cezalandırılmalı.
Demokrasi ve özgürlükler: Basın, düşünce, örgütlenme özgürlüğüne engeller kaldırılmalı, parti kapatmalara son verilmeli. Kriz Yönetim Merkezi, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi kaldırılmalı. TSK'nin siyasete müdahalesi son bulmalı, darbelere kaynaklık eden İç Hizmet Kanunu kaldırılmalı.
Kontrgerilla: Kontrgerilla hakkındaki araştırma ve yargılama hiçbir yasayla sınırlandırılmamalı; arşivler ve "kozmik odalar" açılmalı, JİTEM, Özel Harp Dairesi, Özel Kuvvetler, koruculuk dağıtılmalı, polise öldürme ve işkence yetkisi veren yasa kaldırılmalı, keyfi dinlemelere son verilmeli.
Cinayet ve katliamlar cezalandırılmalı: Aydın, gazeteci ve politikacı cinayetlerindeki kontrgerilla parmağı açığa çıkarılmalı. 1938 Dersim, 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum, Sivas katliamlarının dava dosyaları yeniden açılmalı, Kürt bölgesindeki toplu katliamlar, "faili meçhul" cinayetlerin sorumluları cezalandırılmalı.
Komisyon: Parlamento dışı kurumlardan, aydınlardan, emek ve meslek örgütlerinden oluşan, bağımsız, özel yetkilerle donatılmış, sadece halka sorumlu olan "Karanlıkları Aydınlatma Komisyonu" kurulmalı. Karanlıkta kalan davaları araştırmalı, belgeleri incelemeli, sonuçlandırmalı.
Kürt sorunu: Kürt halkı kendi kaderini belirleme hakkına sahip olmalı, Kürt sorununun tam hak eşitliği temelinde demokratik çözümü sağlanmalı, dil, kültür ve özgürlük talepleri karşılanmalı.
Örtülü ödenek: Örtülü ödenek kaldırılmalı, Yassıada'dan bu yana nerelere harcandığı açıklanmalı.
Ayrımcılık: Aleviler başta olmak üzere tüm inanç gruplarının laiklik kapsamındaki hak ve özgürlük talepleri karşılanmalı. Kadınların özgürlüğü; tam eşitliği sağlanmadan gerçek demokrasiden söz edilemez. Irkçılık yasaklanmalı, linç, provokasyon ve kışkırtma girişimleri, halka karşı işlenen suçlar açığa çıkarılmalı, sorumluları cezalandırılmalı.
TMY: Çocukların da yargılandığı, muhalif siyaseti "terör" diye etiketleyen Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmalı.
Yeni anayasa: Darbe anayasası yerine demokratik yöntemle belirlenmiş halk temsilcilerinin oluşturduğu kurucu meclis eliyle demokratik anayasa hazırlanmalı. (TK)