Merkezin Sorumlu Müdürü Yasemin Birgen, çocuklara psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve fizyoterapist eşliğinde bireysel ve grup terapileri uyguladıklarını söylüyor.
Ailelere de eğitim verdiklerini söyleyen Birgen, "Zihinsel ve fiziksel hastalığı çocukları olan bir çok aile, özellikle bu bölgede, bu durumu saklamaya çalışıyor" diyor.
"Aileler engelli çocuklarından utanıyor; çocuklarını çevreden saklamaya çalışıyor" diyen Birgen "Bu konuda ailelere eğitimlerle bilgilendirme yapıyoruz" diyor.
Bilinç ve alt yapı eksik
Bölgede erken teşhis için gereken bilinç ve alt yapının eksik olduğuna dikkat çeken Birgen, ailelerin çocuklarının hastalığını çoğunlukla 7-14 yaş döneminde fark ettiğini söylüyor.
Bütün çocukların dokuz aylıkken uzman kontrolünden geçmesi gerektiğini belirten Birgen, "Teşhis ne kadar erken olursa tedavi de o kadar hızlı, sağlıklı ve sonuç verici olur. Büyüdükçe, çocuğa ulaşmak çok daha zor oluyor" diyor.
Merkeze gelen çocukların büyük kısmının geçirdikleri ateşli hastalıklar sonucunda kalıcı fiziksel ve zihinsel tahribata uğradığına dikkat çeken Birgen şunları söylüyor:
"Çocuklar ateşli hastalıklarda mutlaka doktora götürülmeli. Eğitime gelen öğfencilerin yüzde 30'u 3-7 yaş arası zihinsel ve fiziksel rahatsızlık, yüzde 50'si 7-14 yaş arasında okul başarısızlığı çeken öğrencilerden oluşuyor. Yüzde 20'si ise 14-21 yaş arası psikolojik ve zihinsel rahatsızlığı olan öğrencilerdir." (RK/EÜ)