İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ben Mila'nın kaleme aldığı "Perinin Sarkacı" , Fransız P.V.'nin yayına hazırladığı "Görgülü ve Bilgi li bir Burjuva Kadınının Mektupları" ve Guillaume Apollinaire'in "Genç Bir Don Juan'ın Maceraları" başlıklı kitaplardan üçünde müstehcenliğe rastlandığı iddiasıyla dava açtı. Savcılık, Juan Manuel de Prada'nın "Kukular Kitabı"na dava açılmasına gerek görmedi.
Yayınevinin yayımladığı Enis Batur'a ait "Elma" kitabıyla, çizer Metin Üstündağ'ın "Pazar Sevişgenleri" kitabı da 2002 yılında toplatıldıktan sonra aynı gerekçeyle yargılanmış ve beraat etmişti.
Sancı Bilirkişiye sordu: Neye göre kategorize ettin?
Sel Yayınevi sahibi İrfan Sancı, üç yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası öngören Ceza Yasası'nın (TCK) 226. maddesinden dava açılmadan önce, daha soruşturma sırasında "ailecek okunamaz" şeklinde rapor veren bilirkişinin tutumunu NTV'de eleştirdi:
"Biz soruyoruz; edebiyatta 'ailecek birlikte okunur' diye yeni bir kıstas mı var? Bilirkişi raporu insanın zeka düzeyiyle alay eder derecede bir yaklaşıma sahip. Kitabın bütününden koparıp bir paragraf alıyor, alıntıladığının yanına parantez açıp, 'lezbiyen ilişki' diyor. Başka sayfadan başka bir paragrafa, 'ters ilişki' diyor. Biz de bilirkişiye soruyoruz, nasıl kategorize ediyorsun?"
Türkel: Özgürlükleri hala yasaklıyoruz
Bilirkişinin "ailecek okunamaz" raporu verilmesiyle ilgili NTV'nin görüşlerine başvurduğu eleştirmen Ömer Türkel, müstehcenliğin görece bir kavram olduğunu ve dönemden döneme değişebildiğini söyledi.
30-40 yıl önce Türkiye'deki sinemalarda öpüşme sahnelerinin yasaklandığını anımsatayan Türkel, sevişme sahnelerinin yer aldığı günümüzde evlerde ailece izlenebildiğini ifade ederek, "Yasak konulmasıyla ilgili normları kim koyuyor. Bilirkişi neyi bilip neyi bilmediği de önemli. Onun da bir zihniyeti ve anlayışı var. Zararlı ve gençleri baştan çıkaracak görecektir. Ama özgürlükçü bir bilirkişi de, yayınları özgürlüğün gereği olarak görecektir. Bu durum özgürlükleri hala yasakladığımızı gösteriyor" dedi.
Türkel, Uludağ Üniversitesi'nde sergilenen 32 fotoğraftan 11'inin de sakıncalı bulunarak toplatıldığını hatırlattı.
Roger'in iç dünyası da mahkemelik
Reşit İmrahor'in çevirdiği ve çok küçük yaştan itibaren kadın kokusu ve bedenine olan tutkusunu dizginleyemeyen genç Roger'in, yıllar geçtikçe çevresindeki bütün kadınları gözlemleyerek aşama aşama kendi bedenini ve cinselliğini keşfetmesini" anlatan Fransız edebiyatının tanınmış yazarlarından Guillaume Apollinaire'in "Genç Bir Don Juan'ın Maceraları" kitabı da yargılanacak kitaplar arasında. (EÖ)