Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kadın Kolları, hazırladığı "Kadın İstihdamının Arttırılmasına İlişkin Görüş ve Öneriler" başlıklı raporu Çalışma ve Sosyal Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'e sundu. Bakan Dinçer, önerilen projelerin hayata geçirilmesi konusunda araştırma yapılması için "çalışma grubu" oluşturdu.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurumu
Raporda, idari ve mali olarak özerk bir "Eşitlik Kurumu"nun kurulması hedefleniyor.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurumu, iş hayatında fırsat eşitsizliği ve ayrımcılıkla karrşılaşanların yargıya gitmeden önce danışma ve yönlendirme hizmetleri alabileceği şekilde tasarlanıyor. Kurum başvuru konularıyla ilgili araştırma ve inceleme yapacak, başvuruların yargıya gitme aşamasından önce sulh yoluyla çözümlenmesi için aracılık edecek.
Aile ve Sosyal Yardım Sigortası
Aile yaşamında çocuk bakımı, yaşlı ve hasta bakımı gibi yükümlülükleri sadece kadınların sorumluluğunda gören anlayışın yerine bu anlayışın anne, baba, devlet ve işveren arasında paylaşılması hedefleniyor.
Rapor, kreş gündüz bakımevi gibi sosyal destek kurumlarının sayısı artırılması gerektiğini vurguluyor.
Doğum yapan kadının çocuğunun kreş veya bakıcı ücretinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayacak aile ve sosyal yardım sigortasıyla kadınların küçük çocukların bakımları için işten ayrılmaları önlenecek.
Ebeveyn izni
Raporda, sadece anneye dört ay izin tanıyan mevcut düzenleme yerine babaya da izin öngören ebeveyn izninin getirilmesi öneriliyor. Anne ve babadan birisi veya izni paylaşmak suretiyle her ikisi birden bu izni beş yıllık süre içerisinde istedikleri zaman kullanabilecek.
Hali hazırda doğum yapan kadınlara 16 hafta (çoğul gebelikte 18 hafta) doğum izni veriliyor. Ücretsiz izin uygulaması sadece doğum yapan kadına tanınıyor. Bu izin süresinin bitiminden itibaren işçilere altı ay memurlara ise 12 ay talep etmeleri halinde ücretsiz izin veriliyor.
İşsizlik Sigortası
Raporda, kadınların yüksek oranda kayır dışı çalıştırıldığı vurgulanarak İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşullarının iyileştirilmesi, işsizlik ödeneğinin miktarı artırılması ve süresinin yeniden gözden geçirilip uzatılması öneriliyor. (İP)