DİKASUM'dan Handan Coşkun, hazırladıkları raporun üç mahalleye ilişkin olduğunu, Diyarbakır geneliyle ilişkilendirilemeyeceğini söylüyor. Üç yılda üç çamaşırhane, bir tandır evi, çocuk evleri ve okul öncesi eğitim merkezleri açtıklarını söyleyen Coşkun, Aziziye, Benusen ve Hasırlı'daki "Beyaz Kelebekler" adlı çamaşırhanelere gelen kadınlarla sorunlar üzerine görüştüklerini söylüyor.
Coşkun: Aile meclisi kararlarını için 11 kişilik heyet kurduk
DİKASUM'a başvuran 296 kadının sorunlarına göre Baro, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Belediye Sağlık Merkezinin yanı sıra hastane, Nüfus Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlara yönlendirildi.
Bu kadınların ve çocuklarının, berdel, ensest, intihar, cinayet, baskı nedeniyle evde kaçma, barınma, aile içi şiddet, tecavüz ve töre/namus cinayeti gibi sorunları olduğu gözlendi.
Coşkun, DİKASUM'a başvuran 296 kadının sorunlarına göre Baro, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Belediye Sağlık Merkezinin yanı sıra hastane, Nüfus Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlara yönlendirildiğini açıklıyor.
"Bunun ötesinde eğer bir aile meclisi kararı varsa, aile meclislerinin tanıdığı, sözlerini dinlediği, aşiret liderleri, muhtarlar, imamlardan oluşan 11 kişilik heyetlerle ailelerin evlerine gidiyoruz. Uygun görürse evlerinde, görmelerse belediye meclisi ya da Sivil Toplum Kuruluşları'nda (STK) toplantılar yapıyoruz. Bu kıstas değil ama, bize başvuran kişilerin hala yaşıyor olması, kendi evlerinde, sığınaklara vs gibi yerleştirilmiş olması çok önemli."
Coşkun, Türkçe'yi kullanamayanlara olduğunu belirtirken, bölgedeki dil sorununa vurgu yapıyor. İlgimi kamu kurum ve kuruluşlarında Kürtçe bilen eleman eksikliği çekildiğine vurgu yapıyor.
DİKASUM'un raporunda neler var
* DİKASUM, çeşitli nedenlerle erken yaşlarda evlenen, çok çocuklu ve toplumsal değer yargıları ve feodal ilişkilerden dolayı ev dışı hizmetleri sağlıklı alamayan, okuma yazması olmayan ve göç mağduru kadınlara yönelik çalışmalar yapıyor.
* Anne ve Çocuk Eğitimi Vakfı'yla (AÇEV) işbirliği sonucu 16 Birinci Kademe okuma yazma sınıfı açıldı.
* DİKASUM ve çamaşır evi sorumluları Türkiye Aile Planlaması Vakfı ve Kızılay"dan periyodik aralıklarla eğitimler aldı. Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı ve Belediyemiz Sağlık Merkezi"nin de desteğiyle yüzlerce kadına bilgi verildi.
* Kadınlara üreme organı ve sağlığı, erkek üreme organı ve sağlığı, doğurganlık, kadının kullandığı gebelikten korunma yöntemleri, erkeğin kullandığı yöntemler, aşırı doğurganlığın zararları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, menopoz, meme ve rahim kanserleri ve erken müdahale, salgın hastalıklar, aşılar, hijyen, loğusalık, emzirme ve güvenli annelik konularıyla ilgili bireysel ve grup görüşmeleri gerçekleştirildi. İlk yardım konusunda bilgi isteyen 63 kadına yanıklar ve ev kazaları konusunda bilgi verildi.
* DİKASUM "a bağlı her 3 çamaşır evinde bulunan çocuk odalarında yıl içerisinde 3-6 yaş arası 640 öğrenci kaydı gerçekleştirildi. Hasırlı ve Benusen çamaşır evleri çocuk odalarında gönüllü 11 çocuk gelişimcinin desteğiyle okul öncesi eğitimi konusunda 160 çocuğa periyodik aralıklarla eğitim verildi.
* Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için de çalışan DİKASUM kadınlara gündelikçilik, çocuk ve hasta bakıcılığı ve sekreterlik gibi işleri bulmakta yardımcı oldu.(AD/KÖ)