Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün (KSGM) yürüttüğü Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında 2007-2010'u kapsayan Ulusal Eylem Planı'nı yayınlandı.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Avrupa Birliği (AB) desteğiyle 2006'da başlatılan proje kamu çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle mücadele kapasitelerini artırmayı amaçlıyor.
Plan taslağı Temmuz 2007'de Abant'ta düzenlenen bir toplantıyla ilgililerin görüşlerine açılmış, daha sonra da Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun onayına sunulmuştu.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Arat ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ayşe Gül Altınay'ın Kasım 2007'de açıkladıkları "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" araştırmasına göre her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor; her 10 kadından dokuzu "Haklı görülebilecek dayak yoktur" şeklinde düşünüyor.
Altı ana amaç
Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler içeren planın altı ana amacı var:
- Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele konularında yasal düzenlemeler yapılması ve uygulamadaki aksaklıkları ortadan kaldırmak,
- Aile içi şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik aile içi şiddet konularında toplumsal farkındalık yaratmak ve zihinsel dönüşüm sağlamak,
- Kadının sosyo-ekonomik konumunun güçlendirilmesine yönelik düzenlemeleri yapmak ve uygulanmasını sağlamak,
- Aile içinde şiddet gören kadına ve varsa çocuklarına yönelik ulaşılabilir koruyucu hizmetlerin düzenlemesi ve uygulanmasını sağlamak,
- Aile içinde şiddet gören kadına ve şiddet failine yönelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini düzenlemek ve uygulanmasını sağlamak,
- Aile içinde şiddet gören kadına ve varsa çocuk/çocuklarına yönelik hizmet sunumunda kurum/kuruluş ve ilgili sektörlerarası işbirliği mekanizmasını kurmak.
Hükümet, STK'ler, kamu kuruluşları ve yerel yönetimler
Planda kadına yönelik aile içi şiddet şöyle tanımlanıyor: "Temel insan hakları ve özgürlüklerin ihlali olup kadınlarla erkekler arasında eşit olmayan güç ilişkilerinin sonucu ortaya çıkan toplumsal bir sorun ve önemli bir halk sağlığı problemi."
Plan, uluslararası düzenlemelere atıfta bulunarak Türkiye'deki durumu özetliyor.
Amaçlanan hedefler için KSGM'nin yanı sıra Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakalığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı, TRT, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, yerel yönetimler, valilikler ve özel sektöre de sorumluluk yükleniyor.
Hedefler arasında Meclis'te bir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kurulması, Eşitlik Çerçeve Yasası'nın çıkarılması, toplumsal cinsiyet konusunun ders programlarına girmesi de yer alıyor. (EÜ/TK)