Sağlık ocaklarının yerini alan ilk basamak tedavi sistemi, aile hekimliği uygulaması İstanbul'da da 1 Kasım'da başladı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün sitesinden kimlik numarasıyla aile hekiminizi öğrenmeniz mümkün. Ayrıca mesai saatleri içinde 0212 516 87 21 numaralı telefondan destek veriliyor.
Müdürlüğün 25 ekim tarihli listesine göre Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Esenler, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi, Zeytinburnu gibi ilçelerde boşluklar var. Listeye göre İstanbul'da 3 bin 647 birim belirlendi. 256 birim boştu.
Aile hekimi ücretsiz
Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun ve Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'ne göre,
* Aile hekimine gitmek ücretsiz. Aile hekimi sevk etmeden -acil durumlar hariç- hastaneye gidenler katkı payı ödemek zorunda.
* Aile hekimlerinin haftalık çalışma süresi 40 saat.
* Zorunlu olmadıkça üç aydan önce hekim değiştirmek yasak. Yeni bir ile taşınanlar istedikleri hekime kayıt olabilir.
* Bakanlık kadrosunda çalışan doktor ve sağlık elemanları -kadroları korunmak üzere- sözleşmeli çalışmak üzere aile hekimliği uygulamasına girebiliyor.
* Ne kadar aile hekimine ihtiyaç olduğunu her ilde valilik ve bakanlık birlikte belirliyor. 3 bin 500 kişiye bir doktor düşmesi öngörülüyor.
* En az bir hekim ve bir sağlık elemanı bir birim açabiliyor. Birden fazla hekimin bir arada merkez açması da mümkün.
Doktorların çalışma koşulları
Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmelik'e göre,
* Sözleşmeli hekimler çalıştırılacak. Sözleşmeler yıllık yapılacak.
* İzin süresi yılda 30 gün. İzin sırasında hekim yerine bakacak geçici hekim bulmak zorunda.
* Kayıtlı hasta sayısı iki aydan fazla süreyle 1000'in altına düşerse, hekim başka iş yaparsa, gerekçesiz 10 günden uzun işinden ayrılırsa sözleşme sona eriyor.
* Hekimlerin gelirini kayıtlı hasta sayısı ve hastaneye yaptıkları sevk sayısı belirliyor. Bin kayıtlı hasta için aile hekimliği uzmanına 2 bin, diğerlerine 1 500 TL ödeniyor. Bin-4 bin kayıtlı hasta için, kayıt başına 1 TL ödeniyor. Ayrıca hekimlere sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ödemesi yapılıyor. Merkezin kira, su, elektrik, tıbbi malzeme sarfiyatı, temizlik gibi giderleri için tavan ücreti aşmayacak şekilde ödeme yapılıyor.
* Hekimler hastalara yaptırdıkları tetkiklerin ücretini de belgeleyerek alıyor.
* Sevk oranı arttıkça ve, gebe takibi gibi uygulamaların oranı azaldıkça hekimlerin maaşından kesinti yapılıyor. Merkezlerde sözleşmeli istihdam edilecek sağlık elemanları için de benzer bir skala var. (EÜ)
____________________________________________________________
* Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) sistemle ilgili değerlendirmelerini içeren 2007 tarihli "Çok Sektörlü Yaklaşım Aile Hekimliği Ülkemiz İçin Uygun Bir Mopdel midir?" başlıklı raporuna buradan ulaşabilirsiniz.