İstanbul'da 1 Kasım'da aile hekimliği uygulamasına geçileceğini ancak gerekli altyapının tamamlanmadığını söyleyen Tabip Odası, özellikle yoksulların yaşadığı semtlerde birimlerin boş kaldığını vurguladı.
Bugün bir basın açıklaması yapan oda başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Genel Sekreter Dr. Ali Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen
3 bin 645 aile sağlığı biriminin 345'inin halen boş olduğunu belirtti.
Boş birimlerin bulunduğu ilçeler Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi yoksul yurttaşlarımızın yoğun olduğu ilçelerimiz. Aile hekimliği, daha başlarken, sağlıkta mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştimektedir."
Gören "İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, yirmi beş yılı aşan Sağlık Ocağı uygulaması süresince önemli bir kısmı kiralama, yerel yönetim katkısı ve vatandaş bağışı yolu ile ancak 560 Sağlık Ocağı açabilmişken bugün 940 Aile Sağlığı Merkezi belirlemiştir" dedi.
"Sekiz yıllık iktidarı süresince İstanbul'un gereksinimi olan sağlık ocağı sayısını tamamlayamayan hükümet bu ihtiyacı şimdi aile hekimi olmayı seçen hekimler üzerinden birkaç ay içinde tamamlattırmaya çalışmaktadır."
Gören "Bir yanda, binasını kendi kiralayan, bölgesindeki diğer aile hekimi meslektaşlarından 'müşteri-hasta' çekmeye zorlanan, tüm giderlerini kendi karşılayan, kendi adına personel çalıştıran, vergisini ve sigorta priminin tümünü kendi ödeyen ve en kötüsü yıllık
sözleşmelerle çalışan, bir odaya kapatılmış hekimler" olduğunu belirtti.
"Diğer yanda da İnternetten edinebileceği bilgiyle aile hekimini öğrenen, gidip kaydını yaptıran, üç ayda bir hangi kriterlere göre olduğu bilinmeyen hekim değiştirme hakkına sahip olduğu söylenen, GSS primini düzenli yatırması, katkı/ katılım paylarını ödeyebilmesi koşullarıyla hizmet alabilecek hastalar..."
"Acil servisler boşalacak"
112 Acil Servisleri'nde çalışan doktor sayısının 372'den 170'e ineceğini de söyleyen oda, bunun acil servis hizmetlerinde ciddi aksamaya neden olacağı uyarısında bulundu.
"İstanbul genelinde sayıları zaten yeterli olmayan ve hastane acil servislerinin yükünü çeken pratisyen hekimler, aile hekimliğini seçmiş ya da başka seçenek bırakılmamış ve böylece Hastane acil servisleri boşalmıştır."
Oda, Sağlık Bakanlığı'nı uygulamadan vazgeçmeye çağırdı. (EÜ)