Sağlıkta Dönüşüm programı kapsamında İstanbul'da 1 Kasım'dan itibaren uygulamaya giren Aile Hekimliği sistemiyle birlikte hastalar doktorlarına doktorlar da hastalarına ulaşmaya çalışıyor.
Sistemle ilgili merak edilenleri yanıtlayan bir aile hekimi "Bilgisayarlarda henüz sistem bile kurulmadı. Dolayısıyla hangi hastanın bize bağlı olduğuna da bakamıyoruz" diyor.
Konuştuğumuz sırada odaya, önce eşi için ilaç yazdırmak isteyen bir hasta ardından da çocuğunun öksürüğünden endişe eden bir baba girdi. Hastaların tedavisinin ardından doktor, "Bugün gelen hastalara baktım ama o hastalar benim hastam mı bilmiyorum" dedi.
Hastalar, aile hekimlerinin iletişim bilgilerini not etsin
Aile hekimliği merkezlerinde randevulü hasta kabulü için iletişim bilgilerini hastalara verdiklerini anlatan doktor, başka bir aile hekimine gitmek durumunda kalan hastayı kabul edip etmemenin tamamen doktorun tercihine kalmış bir durum olduğunu söyledi.
Aile hekimi bianet'e başlıklar halinde üç günlük uygulamanın sorunlarını anlattı:
* Aile hekimliği için hiçbir doktor özel bir eğitimden geçirilmedi.
* Hastalar bu sistem hakkında da hastalıklarla ilgili de çok bilinçsiz. Hasta her durumda antibiyotik kullanıyor. Bu ülke antibiyotik cenneti gibi. Her hafta MR çektiren hastalar da var. Sistem tam oturduğunda halkı bu konuda bilinçlendirecek çalışmalar yapılması gerekiyor.
* Hastanın kendisi de hastalığını tam olarak bilmiyorsa bunu doktorun hemen anlamasına imkan yok. Bu aile hekiminin yetkisine de girmiyor. Biz hastanın kanser olduğunu anlasak da zaten kanser ilacı da yazamıyoruz.
* Aile hekimi hastaneye sevk etmeden hasta, devlet hastanesine gidip tedavi olamaz. SGK'nın anlaşmalı olduğu özel hastaneye giderse de katkı payı ödemek zorunda kalacak. Bu da özel hastaneleri daha da zenginleştirecek.
Hastalar acil durumda 112'yi aramalı
* Doktorlara 3 bin 600 hasta kotası getirildi. Bu bizim açımızdan iyi. Çünkü daha önce çok daha fazla hastaya bakıyorduk. Ama o kadar hastaya bakamama durumunda ücretten kesinti yapılması hem hastalara hem de doktorlara bir ceza niteliğinde. Dört bin hastası olan daha fazla ücret verilecek. Tedavide ölçünün nitelik mi, nicelik mi olduğu önemli.
* Hastaları evde ziyaret edebilmemiz için de dışarı çıktığımızda yerimize bakacak bir doktor olması gerekiyor ki hasta geldiğinde geri dönmesin. Genellikle merkezler iki üç kişiden oluşuyor. Bir doktor dışarıya çıktığında hastalarla merkezdeki diğer doktorlar ilgilenecek.
* Hasta acil durumlarda 112'yi aramalı. (BT/EÖ)