Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptırdığı aile içi şiddet araştırmasının sonuçlarını basınla paylaşmadı. Araştırmayı Hürriyet gazetesi yayınladı.
Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2008’de Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce (KSGM ) yapılmıştı. Altı yıl sonra yeniden yapıldı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, 30 Aralık’ta Ankara’da açıklandı. Ancak bu toplantı basına kapalıydı.
Hürriyet bugün o araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırmadan satırbaşları şöyle:
* Her 10 kadından 3’ü şiddete fiziksel olarak karşılık veriyor ve evini kısa süreliğine terk ediyor.
* Şiddet gördüğü için kurumsal başvuruda bulunanların oranı sadece yüzde 11. O da ancak şiddetin tahammül edilemeyecek bir noktaya geldikten sonra (yüzde 69).
* Kadınların şiddeti etmemelerinin nedenleri arasında nereye başvuracaklarını bilmemeleri yer alıyor.
En ağır şiddete boşanmak isteyenler maruz kalıyor
* Araştırmanın öneriler bölümünde, şiddetin en ağır biçimine boşanan ya da eşinden ayrı yaşayan kadınların maruz kaldığı ve bu nedenle hayatını en fazla bu gruptaki kadınların kaybettiği belirtiliyor.
bianet’in bugün yayınladığı yıllık erkek şiddeti çetelesine göre, 2014’te öldürülen 281 kadının yüzde 21’i boşanmak ya da sevgilisinden ayrılmak istediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 10’u ise eski kocaları ve eski sevgilileri tarafından öldürüldü.
2014’te erkekler tarafından yaralanan ve şiddete maruz kalan 560 kadının ise yüzde 13’ü boşanmak ya da ayrılmak istediği için şiddete maruz kaldı. Kadınların yüzde 66,96’sı partnerlerinden (koca, sevgili, nişanlı), yüzde 7,85’i eski partnerlerinden şiddet gördü.
Kadınlar haklarını, kanun uygulayıcılar yasaları bilmiyor
* Kadınların yüzde 80’den fazlası, evlilik yaşı, nikâh türü ve mal paylaşımına ilişkin kanun maddelerini biliyor, buna karşılık yüzde 60’ı kadının çalışmak için eşinden izin almasının gerekmediğinden habersiz.
* Kanun uygulayıcıları 6284 nolu yasayı tam olarak bilmiyor.
Partner şiddeti yüzde 36
* Evli kadınların yüzde 36’sı kocası ya da sevgilisinin fiziksel şiddetine maruz kalıyor.
bianet’in çetelesine göre kadınların yüzde 45,9’unu kocaları, yüzde 9,96’sını sevgilileri öldürdü. Şiddet ve yaralama vakalarında ise koca/sevgilisinden şiddet görenlerin oranı yüzde 67.
* Fiziksel şiddet, her 10 kadının 1’inde gebelikte de devam ediyor.
* Evli kadınların yüzde 12’si cinsel şiddet yaşıyor.
bianet’in çetelesine göre, 2014’te medyaya yansıyan 109 tecavüz vakasının yüzde 12’sinde tecavüzcüler koca, eski koca, sevgili, eski sevgili ve sözlülerdi.
Çocuk gelinlere yönelik cinsel şiddet daha yüksek
* Kadınların yüzde 26’sı 18 yaşını tamamlamadan evlendiriliyor.
* Erken yaşta evlenen kadınların yarısı fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalırken, 18’inden sonra evlenenlerde bu oran 3’te 1’e iniyor.
* Erken yaşta evlenen kadınların maruz kaldığı şiddet biçimleri arasında cinsel şiddetin oranı yüzde 19’la daha yüksek.
Aile içi cinsel istismar
* Kadınların yüzde 9’u çocukluk döneminde (15 yaşından önce) cinsel istismara maruz kalıyor.
* Bunun yüzde 29’u baba, üvey baba, erkek kardeş, abi, dede, amca ve dayı dışında kalan erkek akrabalardan, yüzde 38’i yabancılardan, yüzde 15’i komşulardan geliyor.
* Araştırma, baba, erkek kardeş, dede, amca gibi birinci dereceden kan bağı olan kişilerin cinsel istismarından söz etmiyor.
Israrlı takip
* Her 10 kadından 3’ü hayatında en az 1 kez ısrarlı takibe (stalking) maruz kalıyor.
* En yaygın takip biçimleri de şöyle sıralandı: Telefonla arama (yüzde 19), kısa mesaj, mektup ya da e-posta (yüzde 8).
bianet’in çetelesine göre, taciz vakalarının yüzde 22’si internette gerçekleşti.
* Ölüm ve zarar verme tehdidi içeren takip biçimlerinin failleri, daha çok eski eşler ve birlikte olunan erkekler. (ÇT)