Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "kanıt durumu" gerekçe gösterilerek neredeyse otomatik bir şekilde tahliye taleplerinin reddedilmesinin iki tutuklunun "özgürlük ve güvenlik hakkı"nın ihlali olduğuna karar verdi.
5 Nisan'da açıklanan karar, Polat'a 4 bin Euro; Kimran'a 3 bin 500 Euro manevi tazminat ile her iki kişiye 2 bin Euro mahkeme gideri ödenmesini öngörüyor.
"Delil durumu tek başına tutukluluk için yetersiz"
15 Mart ve 9 Eylül 1996'da gözaltına alınarak Gebze Cezaevi'ne gönderilen Polat ve Kimran'a bir süre sonra "MLKP örgüt üyeliği" iddiasıyla dava açıldı. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki dava sürecinde tahliye talepleri sürekli reddedilen iki kişiden Polat, 4 Haziran 2001'de, Kimran ise 26 Haziran 2001'de tahliye olabildi.
Beş yıl üç ay süreyle hapis yatan Polat'ın davası sürerken cezaevinde dört yıl dokuz ay kalan Kimran'ın, 31 Ocak 2003'te 18 yıl 9 ay hapse mahkum olduğu dosyası Yargıtay aşamasında bulunuyor.
"Suçun vasfı ve delil durumu" gerekçe gösterilen otomatik şekilde tahliye taleplerinin reddedilmesini AİHM, oybirliğiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5/3 maddesine aykırı olarak değerlendirdi.
Kimran davasında DGM'nin, "dosya içeriği ve tutukluluk süresi"ne göre de işlem yaptığını hatırlatan AİHM, iki kez de "kaçma riski"ni dikkate aldığını açıkladı.
AİHM, delil durumunun suçluluğun ciddi bir işareti olarak anlaşılmasının mümkün olduğunu, bu koşullar belirgin bir faktör de olsa, tek başına tutukluluğun devamına karar verilmesi için yeterli olmayacağını ve bu önlemi haklı çıkaramayacağını bildirdi.
AİHM, Avrupa Konseyi üye devletlerince 1959'da Fransa'nın Strasbourg kentinde kuruldu. Mahkeme, 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırılık iddialarını değerlendiriyor.(EÖ/EÜ)