Dört aylık yayın hayatında yayımlanan 126 sayı içerisinde 117'sinin "kin ve düşmanlığa tahrik" veya "terör" gerekçeleriyle toplatıldığının belirtildiği başvuruda, bu kararlara karşılık yapılan 21 itirazın DGM'de sonuçsuz kaldığı bildirildi.
"Adil yargılama hakkı", "ifade özgürlüğü hakkı", "mahkemeye etkin başvuru hakkı", "ayrım yasağı" gibi düzenlemelere dayanılarak yapılan başvuru, Türkiye'nin Tanıyan'a 7 bin 710 Euro ödenmesi karşılığında kayıtlardan silindi.
AİHM: "Ölüm şikayeti etkin soruşturulmadı"
İfade özgürlüğünün dışında, eşi Talat Türkoğlu 1 Nisan 1996'dan beri kayıp olan Hasene Türkoğlu'nun açtığı dava, Türkiye'nin "yaşam hakkına dair bir şikayeti etkin soruşturmadığı" gerekçesiyle 10 bin Euro manevi tazminat ödemesine karar verilmesiyle sonuçlandı.
TKP/B örgütüne üye olmakla suçlanan Talat Türkoğlu'nun devlet görevlilerince kaçırılıp öldürüldüğü yönündeki şikayeti değerlendiren AİHM, Türkoğlu'nun bu görevlilerce kaçırıldığını kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kanıtlayacak bulguların bulunmadığını; öldürüldüğünün de kanıtlanmadığını bildirdi.
Edirne-İstanbul arasında yaptığı yolculuk sırasında kaçırıldığı iddia edilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Talat Türkoğlu ile ilgili Strasbourg Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "yaşam hakkı" ile ilgili 2. maddesinin "ölüm" yönünden değil, "ölüme ilişkin şikayetin etkin şekilde soruşturulmaması" yönünden ihlal edildiğini açıkladı.
Hasene Türkoğlu, eşinin devletin güvenlik görevlilerince öldürüldüğünü, yetkililerin olayı etkili şekilde soruşturmadıklarını savunarak AİHM'e başvurmuştu.(EÖ/EÜ)