Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de ele aldığı iki dosyada, ifade özgürlüğü ve örgütlenme haklarının hukuka aykırı şekilde kısıtlandığı ve bu yolla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10 ve 11. maddelerinin ihlal edildiğini duyurdu.
AİHM, iki dosyadan Türkiye’yi toplam 4 bin 562 avro (yaklaşık 13 bin TL) maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
Bir “ifade” bir de “örgütlenme” ihali
Dosyaları bugün (14 Ekim) gündemine alan AİHM, 2004 Belediye seçimleri öncesinde kampanya yürüten ve benimsediği politikalarla ilgili bildiri dağıtan Erdoğan Gökçe’nin hapisten 606 TL adli para cezasına mahkum edilmesini ifade özgürlüğünün bir ihlali olarak nitelendirdi.
Merkezi Strasbourg’da bulunan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi ihlal edildiği sonucuna vardı. Ancak Gökçe herhangi bir zarar beyan etmediği için kararda tazminata hükmedilmedi.
İkinci bir dosyada AİHM, Yılmaz Yıldız, Kamiran Yıldırım ve Mehmet Metin Çılgın isimli doktorların başvurusunda Türkiye’yi toplam 4 bin 562 avro (yaklaşık 13 bin TL) maddi ve manevi tazminata mahkum etti.
Dosya, Niğde ve Mardin’de sağlık sisteminin yapısal sorunlarıyla ilgili 4 ve 25 Şubat 2005 tarihlerinde bir basın açıklaması yapan üç doktorun, polis şiddetine uğradıktan sonra, bir de “kanunlara karşı gelmek”ten para cezasına mahkum edilmesiyle ilgiliydi.
Kararda, doktorların basın açıklamasına yönelik müdahalenin AİHS’nin 11. maddesinde yerini alan “örgütlenme özgürlüğü”nün bir ihlali olduğu bildirildi (EÖ).