Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİMM) Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için yapılan doğrudan başvuru nedeniyle Türkiye'den savunma istedi.
AİHM, 8 Ocak gününe kadar savunma istediği Türkiye’ye 3 soru sordu:
* Sokağa çıkma yasaklarının hukuki temeli nedir?
* Yasak uygulanan bölgede yaşayanlar sağlık hizmetleri, gıda, elektrik, su vs gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu?
* Bölgede ikamet edenlerin yaşam hakkını korumak için ne gibi tedbirler alındı ve alınmaktadır?
AİHM acil baktı
Doğan Haber Ajansı'ndan Felat Bozarslan'ın haberine göre, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 20 gündür devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Diyarbakır Barosu avukatlarından Muhammed Neşet Girasun ile Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses 29 Aralık’ta AİHM'e doğrudan başvuru yaptı.
Cizre'nin Nur Mahallesi'nde yaşayan Ömer Elçi adına yapılan başvuruda, Şırnak Valiliği'nin 14 Aralık günü ilan ettiği sokağa çıkma yasağının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için geçici tedbir talebinde bulunuldu.
Başvuruyu dilekçenin gönderildiği gün incelenmek üzere kayda alan AİHM, 31 Aralık günü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nden konu ile ilgili savunma istedi.
AİHM tarafından Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Türkiye'ye 8 Ocak gününe kadar savunma yapması için süre verildi. Mahkeme, başvurucunun yasal temsilcilerine de 21 Ocak tarihine kadar esas başvuruyu yapmaları için çağrıda bulundu.
AYM reddetmişti
Anayasa Mahkemesi, Şırnak'ın Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebini reddetti.
Kararda, “Başvuruculara yönelik derhal tedbir kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlike bulunduğu dosya kapsamında bulunan bilgi ve belgelerden bu aşamada anlaşılamadığından koşulları oluşmayan tedbir taleplerinin reddine karar verilmesi gerekir” denildi. (NV)