27 Eylül'de kararını açıklayan AİHM, oybirliğiyle Türkiye'nin ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve adil yargılama yapmadığına karar verdi.
AİHM : Yazıda şiddet yok, yargılama çok uzun
Hedef dergisinin yazı işleri müdürü Güneş, "mücadele" ve "Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesi" ifadelerinin yer aldığı yazısının Mart 2002'de "Emeğin Bayrağı" dergisinde çıkmasından sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "bölücülük propagandası" iddiasıyla yargılanmıştı.
8 Aralık 1995'te yargılaması biten Güneş, 16 ay hapis cezasına çarptırılmış, cezası 4454 Sayılı Şartlı Af Yasası ile askıya alınmış, üç yıl içinde aynı nitelikte suç işlemediği için de ortadan kaldırılmıştı.
Suça gerekçe gösterilen yazıda ana düşünce, "Kürt Halkı özgürleşmedikçe Türk halkı da özgürleşmeyecektir" ifadesiyle anlatılmıştı.
Yazar Güneş, yazısının sonuç bölümünde, askeri operasyonların sosyal ve sendikal hakları etkileyebileceğini belirtmiş, bir çağrı da yaparak, "geleceğin bir temsilcisi olarak Kürtlerin geleceğinin karartacak olan Türk birlikleri ile birlikte savaşmayacağız" ifadesine yer vermişti.
Yargılamanın 6 yıl 7 ay sürdüğüne dikkat çeken Strasbourg Mahkemesi, bunun mahkum bir yargılama süresi olarak görülemeyeceğini belirterek, "adil yargılama hakkı"nı düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 6/1. maddesine aykırılık taşıdığını bildirdi.
AİHM, söz konusu yazıda şiddete ve isyana teşvik eder nitelikte bir içerik bulunmadığını, bunun belirleyici olduğuna karar verdi. (EÖ)