Avukat Erdal Doğan'ın 21 Ocak 2004'te yaptığı başvuruyu değerlendiren Üçüncü Daire, dün ulaştırdığı kararında, tebdir kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "dostane çözüm şartı"nı düzenleyen 39. maddesi kapsamına giren şikayetler için uygulandığını bildirdi.
Tutukluluğa tedbir reddedildi
Kara'nın iki tanık ifadesiyle hapse gönderilmesine ve ifadelerin değiştirilmesinin yerel mahkemece dikkate alınmamasına itiraz eden avukat Doğan, başvurusunu "dürüst yargılanma" (6. maddesi), "etkili başvuru hakkı" (13. madde) ve "ayrımcılık yasağı"nı (14. madde) düzenleyen maddelere dayandırmıştı.
Doğan, AİHS'nin 41. maddesi gereğinde ihtiyati tedbir kararı verilmesini istemişti. Bu maddeye göre, "Mahkeme bu sözleşme ve protokollerinin ihlal edildiğine karar verirse ve ilgili yüksek sözleşmeci tarafın (Devlet) iç hukuku bu ihlali ancak kısmen telafi edebiliyorsa, mahkeme, gerektiği taktirde, hakkaniyete uygun bir surette, zarar gören tarafın tatminine hükmeder".
Bir Yargıtay üyesi karşı çıktı
AİHM'e sunduğu dilekçesinde avukat Doğan, Kara'nın, iki tanık ifadesiyle, "Sabah" gazetesi muhabiri iken Mert Çiller'in korumalarını tehdit ettiği iddiasıyla 1 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatmıştı.
Doğan, Ahmet Öztürk ve Toycan Selçuk isimli tanıkların mahkemede gerçekleri söylemediklerini yazılı olarak beyan etmelerine rağmen Datça Asliye Ceza Mahkemesi'nin yeniden yargılamayı reddettiğini de belirtmişti.
Doğan, Datça Asliye Ceza Mahkemesi'nin 3 Ekim 2001'de verdiği cezaya, Yargıtay'ca "oy çokluğuyla" onanmadan önce temyiz aşamasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Tayfun Sağıroğlu'nun mütalaasında da itiraz edildiğini açıkladı. Sağıroğlu, tanık Ahmet Öztürk'ün hakim huzurundaki çelişkili ifadelerin gazeteci Kara'nın lehine değerlendirilmesi gerektiğini mütalaasında yer vermişti.
Başvuruda, Yargıtay 4. Ceza Dairesi yargıçlarından A. Nasuhi Kurdoğlu'nun da Sağıroğlu'nun mütalaasına aynen katıldığına dikkat çekildi.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 192. maddesinden mahkum olan gazetecinin toplam beş ay hapiste kalması bekleniyor. Gazeteci, Basın Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca bir daha sorumlu yazı işleri müdürü olamama tehlikesiyle karşı karşıya. Sinan Kara, 27 Ekim'de savcılıkta işlemleri tamamlandıktan sonra İzmir'in Urla Cezaevi'ne konmuştu. (EÖ/BB)