Ankara Haymana Cezaevi'ndeyken yaptığı başvuruyu bugün (Salı) değerlendiren AİHM, SP lideri iken Perinçek'in yaptığı ve 1992'de Anayasa Mahkemesi'nin partisini kapatmasına yol açtığı konuşmadan Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) hapse mahkum edilmesini , "adil yargılanma hakkı" ve "ifade özgürlüğü hakkı"nın ihlali olduğuna karar verdi.
AİHM, "düşünce ve inanç hakkı" ve "örgütlenme hakkı" ile ilgili iddiaların ayrı olarak ele alınmasına gerek olmadığını açıkladı.
AİHM: Yerel mahkeme kararımızı dinlemedi
Perinçek'e 1991'de "bölücülük" iddiasıyla dava açılmasında bir yıl sonra aynı konuşmalar nedeniyle Genel Başkanı olduğu SP'nin kapatıldığını hatırlatan AİHM, parti kapatma ile ilgili şikayette kendisinin 25 Mayıs 1998'de açıkladığı ve Türkiye'yi "örgütlenme hakkı"nı kısıtlamaktan mahkum ettiği kararının yerel mahkemece gözardı edildiğini bildirdi.
Açıklamada, Perinçek'in "demokratik kurallar çerçevesinde Türkler ve Kürtlerin gönüllü ve eşitlik temelinde temsil edildikleri federal bir sistemi" savunmasının tartışma yarattığı bildirildi.
Strasbourg Mahkemesi, siyasi bir kişilik ve siyasi yaşamın bir parçası olarak Perinçek'in, konuşmasında şiddete başvurmayı özendirmediği gibi, silahlı direnişe de teşvik etmediği, yapılan konuşmasının da nefret duyguları ihtiva etmediğini bildirdi.
Siyasi bir projenin savunulduğunu bildiren AİHM, görüşlerin 6 Ocak 1995'te Ankara DGM'ce, iki yıl 4 ay hapis ve de para cezası ile cezalandırıldığını, cezaların da 8 Temmuz 1998'de onandığını açıkladı. Perinçek, 28 Eylül 1998'de tutuklanarak Haymana Cezaevi'nde 10 ay 10 gün hapis yatmıştı.
Mahkeme, oybirliğiyle DGM tarafından verilen cezanın "bağımsızlık" ve tarafsızlığa" gölge düşürdüğüne karar verdi. AİHM, Türkiye'nin Perinçek'e 290 Euro maddi tazminat, 15 bin Euro manevi tazminat ve mahkeme gideri karşılığında da 1 500 Euro ödenmesine karar verdi. (EÖ)