Tunceli'ye girişi Olağanüstü Hal Bölge Yasası gerekçe gösterilerek yasaklanan Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selman Yeşilgöz de açtığı davayı kazandı.
Güneydoğu'da yapmak istedikleri ziyaret kampanyaları engellenen Demokrasi Barış Partisi (DBP) eski Diyarbakır yöneticileri Abdulkadir Aydın, Edip Samancı ve Semir Güzel ise, dostane çözüme gitti.
AİHM: Şartlı Af Yasası bir tehdit
2 Haziran 1998'de Med TV'ye verdiği röportaj nedeniyle eski Ceza Yasası'nın 312/2-3 maddesinde hapis cezasına mahkum edilen Turhan, Türk hükümetini izlediği ekonomik politikaları nedeniyle eleştirmiş, "Kürt halkı"na karşı bir asimilasyon politikası uygulamakla suçlamıştı.
AİHM, bir siyasi temsilci olan Turhan'ın 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası temelinde cezalandırılmasını ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak değerlendirdi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinin ihlal edildiğini duyuran mahkeme, Turhan bir tutar bildirmediği için oybirliğiyle haklılığını tescil etmeyi yeterli buldu.
20 Nisan 1999'da Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin (DGM) Turhan hakkında verdiği 16 ay hapis ve para cezası, 2 Kasım 1999'da 4454 Sayılı Şartlı Af Yasası uyarınca beş yıl süreyle askıya alındı. Bu yasa, 12 Temmuz 1997'den önce yazılı ve sözlü basında işlenen suçlara ait yargılama ve infazın askıya alınmasını öngörüyordu. AİHM, Şartlı affı da siyasi kişiliğe sahip Turhan'a getirilen bir sansür olarak değerlendirdi.
Türkiye OHAL Yasası'ndan mahkum oldu
Temmuz 1998'de inceleme için Tunceli'yi girmek isteyen ancak 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Yasası'nın 11/k maddesi uyarınca ziyareti yasaklanan Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selman Yeşilgöz de, AİHM'de açtığı davayı kazandı.
Güneydoğu'daki saldırılar nedeniyle güvenlik eksikliğine değinen AİHM, siyasi faaliyetlerin ortam üzerinden kısmi bir etkisi olabileceğini açıkladı. Mahkeme, Tunceli ziyareti konusunda OHAL Bölge Valisi'ne önceden haber verildiğini bildirerek, buna karşın yasaklamanın gerekçesi konusunda bilgi verilmemesini eleştirdi.
Strasbourg Mahkemesi, etkinliğin sorunsuz gerçekleştirilmesi konusunda önlem alınmadığı gibi, etkinliğin şiddet içeren veya demokrasiyi dışlayan fikirlerin yayımında kullanılacağını gösteren bir unsur bulunmadığını da duyurdu.
Yasaklamanın "elzem toplusal ihtiyacı"nın bir gereği olmadığını açıklayan ve OHAL Yasası'nı yargı denetimine açık olmadığı için eleştiren AİHM, oybirliğiyle Sözleşmenin "Toplanma ve Dernek kurma hakkı"nı güvence altına alan 11. maddesi ile "mahkemelere etkin başvuru hakkı"nı ele alan 13. maddelerinin ihlaline karar verdi.
AİHM, Türkiye'nin Yeşilgöz'e, bin 500 Euro manevi, 2 bin 880 Euro mahkeme gideri olmak üzere toplam 4 bin 380 Euro tazminat ödemesine karar verdi.
DBP yöneticileri dostane çözüme gitti
Haziran 1998'de Güneydoğu'da yapmak istedikleri ziyaret kampanyaları engellenen Demokrasi Barış Partisi (DBP) eski Diyarbakır yöneticileri Abdulkadir Aydın, Edip Samancı ve Semir Güzel ise, dostane çözüme gittiler.
Yöneticilerin, Valilik kararıyla Sözleşmenin 11 ve 13. maddelerinin ihlal edildiğini savundukları dava, her üç başvuru sahibine mahkeme gideri dahil toplam 8 bin Euro ödenmesiyle kayıtlardan silindi. Heyet Güneydoğu'daki illerde seyahat ederken OHAL Yasası'na dayanılarak çeşitli engeller çıkarılmıştı. (EÖ)