Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanlığı, Olağanüstü Hal (OHAL) komisyonunun kurulmasıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan 12 bin 600 başvuruya kabul edilemezlik kararı verdiğini, diğer başvuruların da aynı şekilde düşmesini beklediklerini açıkladı.
Bakanlığın bugün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, AİHM’in iç hukuk yollarının tükenmediğini ileri sürerek OHAL Komisyonunu gösterdiği ve 12 bin 600 başvurunun geri çevrildiği ifade edildi.
Adalet Bakanlığı, AİHM önündeki diğer 12 bin başvurunun da düşmesini beklediklerini açıkladı.
Bakanlık, komisyonun göreve başladığını ileri sürdü
Bakanlığın açıklamasında, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan edildiği ve bu kapsamda çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu çalışanları, öğrenciler, emekli personel ve bazı kişiler hakkında “önlem alındığı” ifade edildi.
“Doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere 02/01/2017 tarihli ve 685 sayılı KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (Komisyon) kuruldu.
“Komisyon, kamu görevinden çıkarma, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, tüzel kişiliklerin kapatılması, emekli personelin rütbelerinin geri alınması vb. işlemlere karşı yapılan başvuruları incelemekle görevlendirildi.”
TIKLAYIN - BAŞBAKAN YILDIRIM: OHAL KOMİSYONU 17 TEMMUZ’DA GÖREVE BAŞLIYOR
Başbakan Binali Yıldırım komisyonun 17 Temmuz’da göreve başlayacağını açıklarken bakanlık komisyonun 22 Mayıs’ta göreve başladığını ifade etti.
“Diğer başvuruların da düşmesi bekleniyor”
Bakanlık, AİHM’in “iç hukuk yollarını” işaret ederek reddettiği başvuruyu örnek verdi:
TIKLAYIN - KHK BAŞVURUSUNA AİHM'İN RET GEREKÇESİ "OHAL KOMİSYONU"
“AİHM, önüne gelen konuya ilişkin başvuruyla ilgili olarak emsal niteliğindeki Köksal/Türkiye kararıyla, Komisyonu yeni bir iç hukuk yolu olarak kabul etti ve başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.
“AİHM, söz konusu emsal karar kapsamında, KHK ile haklarında işlem tesis edilenler tarafından yapılan başvurularla ilgili olarak kabul edilmezlik kararları vermeye başladı. Bunun sonucu olarak 31 Mayıs 2017 tarihinde ülkemiz aleyhine AİHM önünde bekleyen derdest başvuru sayısı 24 bin 600 iken, 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 12 bine düştü.
“Benzer nitelikteki dosyalar hakkında verilecek kararlar sonucu, derdest başvuru sayısının önümüzdeki günlerde daha da azalması bekleniyor.”
7 yargıç ve 200 uzmana 296 bin 350 başvuru
Başbakan Binali Yıldırım Olağanüstü Hal Komisyonu’yla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“17 Temmuz’da göreve başlıyor. Yargı yolunu açıyor. Şimdi yargı yolu kapalı. İşte bu açığa almalara, ihraçlara karşı yargı yolu kapalı.
“[Komisyonda] yedi tane yargıç var, bunların altında 200’e kadar uzman olacak ve bunlar çalışıp tek tek bu dosyaları incelemek suretiyle kararlarını verecek.
“Diyelim ki karar şöyle: İşe iade, tamam, 15 gün içinde bunu uygulayacak idare. Veya yok kardeşim, verilen karar doğru, pozisyonuna göre ya idare mahkemesine gidecek, üst düzey yöneticiyse Danıştay’a gidecek ve hakkını arayacak. Ta bu Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gidecek yani.
“Bugün itibarıyla memuriyetten uzaklaştırma alan 38 bin 202, memuriyetten çıkarma 103 bin 844, toplam 142 bin 46. Bu arada 34 bin 320 kişi de iade edilmiş, ayrıca hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 168 bin 796, (OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonuna) itiraz başvuru sayısı 296 bin 350. Burada mükerrerlik olabilir, valiliğe de itiraz etmiş olabilir, Bakanlığa da Başbakanlığa da itiraz etmiş olabilir. Bunlar tasnif edilecek.” (AS)
* OHAL Komisyonu nedir, kimlerden oluşuyor, nasıl çalışacak, görevi ne?