Fotoğraf: sosyal medya
Antalya Barosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin 22 Aralık’ta Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği tahliye kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ülkeler arasında olduğu hatırlatılan açıklamada, AİHM kararının bağlayıcı olduğu belirtildi.
TIKLAYIN-AİHM kararlarında Türkiye aleyhine iki ayrı ilk
Açıklamada özetle şöyle denildi:
“AİHS’e imza veren taraf devletler sözleşmeye uyma yükümlülüğü altındadır. Bu yükümlülük gereği Anayasamızın 90/5. maddesi “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmündedir.
TIKLAYIN-AİHM kararları neden bağlayıcı, uygulanmazsa yaptırımları ne olur?
“Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz. Anayasamızda yer alan hüküm açıktır. AİHM tarafından verilen kararlar öncelikli ve bağlayıcıdır. Bilindiği gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘Kararların bağlayıcılığı ve infazı’ başlıklı 46. maddesinde ‘1. Yüksek Sözleşmeci Taraflar, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt ederler...’
TIKLAYIN-"AİHM kararını uygulatmak için tek vücut olmalıyız"
"AİHM kararı derhal yerine getirilmeli"
“AİHM’nin kesin nitelikteki Selahattin Demirtaş kararında hak ihlaline, tutukluluğunun siyasi olduğuna ve sonlandırılması gerektiğine ve ayrıca AİHM kararlarına uyulması gerektiğine hükmedilmiştir.
“AİHM kararlarının icrasını takip eden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2019 raporuna göre Türkiye, uygulamadığı 184 AİHM kararıyla, ‘AİHM kararlarını uygulamayan ülkeler’ listesinde ikinci sırada yer alıyor. Uygulanmayan bu kararlardan dolayı bugüne kadar Türkiye toplamda milyonlarca Euro tazminat ödemiş durumdadır.
TIKLAYIN-Mahkeme AİHM'i tanımadı, Demirtaş tahliye edilmedi
“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, olması gerekir. İç hukuk ve milletlerarası hukuk kuralları ile bağlıdır. Hukuk devleti olmanın bir gereği olarak da tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi gereğince kesin ve bağlayıcı olan AİHM kararlarına uygun hareket edilmeli, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler derhal yerine getirilmelidir.” (RT)