Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ailesinin avukatı Fethiye Çetin, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu'na mektup yazdı.
Mektupta, Türkiye'yi suçlu bulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının infazı yönünde hükümetin ciddi, somut ve samimi bir girişimde bulunmadığını, sorumluları yargı önüne çıkarmayıp terfi yoluyla ödüllendirdiğini savundu.
Çetin, mektubunda, 14 Aralık 2010'da kesinleşen AİHM'in Dink kararının infazı nedeniyle hükümetin 27 Haziran 2011 tarihli eylem planını 19 Ekim 2011'de güncelleştirildiğini belirterek, her iki eylem planında da kararın infazı yerine, müstakil ve genel tedbirler başlıkları altında güncel gelişmelere ve yürüyen davalara yer verildiğini ifade etti.
"Hükümetin eylem planında yazılanlar, kararın infazı için hiçbir somut ve ciddi bir adım atılmadığının açık göstergesi olduğu gibi, son eylem planı tarihinden bu yana aradan geçen zaman içinde de hükümet olumlu hiçbir girişimde bulunmadı."
"Planda henüz yargılaması süren, tamamlanmamış yargılama ve soruşturmalar, alındığı iddia edilen genel tedbirler uzun uzun anlatıldı ancak Dink kararının infazı ve yargılamanın yenilenmesi konusunda somut hiçbir bilgi verilmedi."
"Hükümet kararın icrasına yönelik olmak üzere yargılamaların iadesi yoluna gitmedi, sorumluları yargı önüne çıkarmadı, ihlalleri doğuran yapıyı yeniden üreterek, yeni ihlallerin kapısını aralamaya yönelik eylem ve söylemlerini sürdürdü."
AİHM, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Dink'in ailesinin yaptığı "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2., ifade özgürlüğüyle ilgili 10. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği" şeklindeki başvuruda, Türkiye'yi suçlu bulmuştu. (AS)