Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Betül Tanbay'ın resmi belgelerde babasının soyadını kullanmasını engellemekten Türkiye'yi suçlu buldu.
AİHM, kararında, Tanbay'ın resmi belgelerde, evlendikten sonra eşinin soyadı olan "Tüten" yerine kendi soyadını kullanmaya devam etmesini engelleyen Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 14. Maddesi olan Ayrımcılık Yasağı ile 8. maddesi olan "Özel hayatın ve aile hayatının korunması" ilkelerini ihlal ettiğine hükmetti.
Karara göre, Türkiye Tanbay'a 1500 Euro (4.150 TL) tazminat ve masraflar için 570 Euro (1.594 TL) ödeyecek.
AİHS'in 14. ve 8. maddeleri şöyle:
14. Madde: Bu Sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, servet, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayırımcılık yapılmadan sağlanır.
8. Madde: Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı göstermesi hakkına sahiptir. Bu hakların kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın ve ahlakın veya başkasının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir.
Tanbay, evlendikten sonra sadece babasının soyadını kullanmasına izin verilmediği ancak erkeklerin kendi soyadlarını taşıyabildiklerini, bunun cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirterek 25 bin Euro tazminat talebiyle AİHM'e başvurmuştu. (EA)