Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, European Assocation of Lawyers for Democracy and World Human Rights ve Çağdaş Hukukçular Derneği'yle (ÇHD) birlikte "Yeni Avrupa'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi: Başarı mı, Hayal Kırıklığı mı?" başlıklı bir uluslararası konferans düzenliyor.
Konferans 8-9 Mart tarihlerinde, Ankara Adliyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.
Konferansın çağrı metninde amacı şöyle anlatılıyor:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), önü alınamaz bir şekilde büyüyen ve genişleyen bir uluslararası mahkeme. Büyüme ve genişleme kavramı şüphesiz öncelikle Mahkeme’nin önündeki iş yükünü ifade etmektedir.
Gerçekten de 2007 yılı itibariyle Avrupa Konseyi üyesi devlet sayısı 47’ye ulaşmış, AİHS’ye taraf devletlerde yaşayan nüfus 800 milyonu aşmıştır. Bunun doğal sonucu, AİHM’nin her yıl artan iş yüküdür. Mahkeme her yıl bini aşkın başvuruyu esastan sonuçlandırmakta, yıllık toplam kayıttan düşen başvuru sayısı ise 30 bine yaklaşmaktadır. Bununla birlikte, her sene Mahkeme’nin önüne gelen başvuru sayısı, kayıttan düşen başvuru sayısından fazla olduğu için bu yoğun çalışma, Sözleşmeyle çatışır bir şekilde davaların makul sürede bitirilmesine yetmemektedir.
Avrupa Konseyi, uzun süredir özellikle birinci sorunun üstesinden gelmek için bir reform projesi yürütmektedir. Bu projenin en önemli ürünü olan 14. Protokolün Rusya’nın ikna edilmesiyle yakında yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Pilot dava uygulaması gibi Protokol dışı temel önlemler ise AİHM ve Bakanlar Komitesi tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Bu reform girişiminin, Sözleşme’nin taraflarını ne kadar tatmin ettiği ciddi bir tartışma konusudur.
AİHM’nin krize girmesi, belki de herkesten daha çok Mahkeme’yi bir iç hukuk mercii gibi görmeye başlayan Türk hukukçularını rahatsız etmektedir. Bu nedenle, bu nitelikte bir uluslararası konferansın Türk hukukçularının katılımıyla yapılması çok önemlidir. (EÜ)
* Konferans programı ve katılımcılara ulaşmak için: Program