AİHM'e başvuran Ayşe Tosuner, Osman Murat Ülke ve Ali Serdar Tekin dernekleriyle ilgili işlemlerin dernek kurma ve örgütlenme özgürlüğü önünde bir kısıtlama olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11. maddesinin ihlalini oluşturduğunu düşünüyorlar.
24 Ocak'ta AİHM, vicdani retçi Ülke'nin açtığı davada "aşağılayıcı muamele" yaptığı gerekçesiyle Türkiye'yi oybirliğiyle mahkum etmişti. AİHM, asker üniforması giymeyi reddettiği için Ülke'nin sürekli olarak tutuklanması, serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanmasını kötü muamele olarak değerlendirmiş, Türkiye'nin Ülke'ye toplam 11 bin avro ödemesine karar vermişti.
Aynı gün ele alınacak bir diğer başvuru ise yazar Yalçın Küçük ile ilgili. Küçük, AİHS'nin adil yargılanma hakkına dair 6., düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğüne dair 9. ve ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesine aykırılık yaşandığını savunuyor.
AİHM nedir?
AİHM, Avrupa Konseyi'ne üye devletlerce 1959'da Fransa'nın Strasbourg kentinde kuruldu. Mahkeme, 1950'de kabul edilen AİHS'ne ilişkin insan hakları ihlal iddialarını inceliyor.
1 Kasım 1998'den beri başvuruları tam gün ele alan mahkeme, olağan şekilde başvuruların kabul edilebilirlik veya esastan incelemelerini 7 yargıçlı dairelerde, istisnai olarak da, 17 yargıçlı Büyük Dairelerde yapıyor. Kararların yerine getirilip getirilmediğinin takibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nce yerine getiriliyor. (EÖ/AD)