Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Techno-Z FH adlı bilimsel araştırma şirketinin başındaki bir kişinin özel harcamalarını şirket hesabından karşıladığını yazdığı için tazminata mahkum olan "Neue Kronenzeitung" gazetesinin açtığı davada Avusturya'ya mahkum etti.
Gazetenin suçlamaya konu haberde şirketin mali raporlarına, muhasebe kayıtlarındaki seyahat harcamalarındaki yüksek miktarları ve tutarsızlıkları ortaya koyan iki teftiş raporuna yer verildiğini anımsatan AİHM, "Eleştiri konusu M. Bruck'a söz verilseydi iyi olurdu ancak gazete genelde iddiaların doğruluğunu ortaya koymuştur" dedi.
AİHM: İddia temelde kanıtlanmışsa, görüş alınmayabilir
AİHM, 13 Kasım'da yayımladığı kararında Avusturya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alan 10. maddesini çiğnediğine oybirliğiyle hükmetti.
"M. Bruck'un görüşüne başvurulmaması, gazetenin ifade özgürlüğü hakkının meşru şekilde kısıtlanabileceği sonucu çıkarılması için yeterli değil. Gazeteye verilen 14 bin 500 avroluk (29 bin YTL) tazminat cezası, başkalarının şöhret ve haklarının korunması gibi meşru bir amaca göre orantısız bir işlemdir."
AİHM, basının toplanan vergilerin bazı kişilerin zenginleşme yerine usullere uygun kullanıldığını gözetmek için siyasi sorumluların ve kamuoyunun elindeki en önemli araçlardan biri olduğunu vurguladı; gazetenin "bekçi köpeği" olarak tarif edilen görevinin gereklerini yerine getirdiğini ve olgusal olarak iddiayı kanıtladığını duyurdu.
Avusturya, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün bu yıl yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 173 ülke içerisinde 14. sırada yer buldu. (EÖ)