Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ayrı sınıflara konuldukları için ayrımcılığa uğradıklarını iddia eden Roman çocukların başvurusunda Hırvatistan hükümeti lehine karar verdi.
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ek 1. Protokol'ün 2. maddesinde düzenlenen "eğitim hakkı" ihlalinin gerçekleşmediğini söyledi fakat "makul bir azman içinde yargıya erişim hakkı"nın ihlalinden Hırvatistan'ı mahkum etti.
Dil sorunu
Bugün açıklanan karara göre, şu an yaşları 14'le 20 arasında değişen 14 Hırvatistanlı Roman çocuk, ilkokulda sadece Romanlardan oluşan sınıflara konularak ayrımcılığa uğradıklarını iddia etti.
2002'de ulusal mahkemeye başvuran çocuklar bu sınıflarda müfredatın yüzde 30 eksik olduğunu belirtti.
Bir çalışmaya atıfta bulunan çocuklar, sadece Romanların alındığı sınıflara devam eden öğrencilerin kendine güvenlerinin ve kimlik gelişimlerinin zarar gördüğünü vurguladı.
Yerel mahkeme bu iddiaları reddederek, Roman çocukların Hırvatça'yı yeterince bilmedikleri için özel sınıflara alındığını vurguladı. Hükümet de, söz konusu üç okuldan ikisinde özel sınıfa alınan Roman çocukların oranının yüzde 50'den az olduğunu söyledi.
İddia sahipleriyse, Roman çocuklara 15 yaşına gelince okuldan ayrılmalarının söylendiğini, eğitim dışına çıkma oranının Romanlar arasında yüzde 84, ülke genelindeyse yüzde 9 olduğunu belirtti.
Özel ihtiyaca özel eğitim
AİHM, verdiği kararda uygulamanın etnik köken ya da inanca dayalı bir ayrımcılık içermediğini, özel ihtiyaçları olan çocuklar için ayrı sınıflar açılmasının olumlu olduğunu söyledi.
Mahkeme, başvurucuların iddialarını kanıtlayacak somut kanıtlar sunamadığını da ekledi.
Bununla birlikte, iç hukuk sürecinin yaklaşık dört yıl sürmesinin ihlal anlamına geldiği belirtildi.
Mahkeme, geçen yıl benzer bir başvuruda Çek Cumhuriyeti'ni mahkum etmişti.
Davada, 18 Roman aile çocuklarının zeka durumunu değerlendiren testlerden sonra öğrenim zorluğu çeken çocuklar için kurulmuş özel okullara gönderilmesi nedeniyle mahkemeye başvurmuştu.(EÜ/EZÖ)