Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklulukları konusunda yapılan başvuru sonrası açılan davada, Türkiye’ye savunma için verdiği süreyi bir kez daha uzattı.
AİHM, Türkiye hükümetinin savunma için 20 Ekim’de dolan süresini daha önce 10 Kasım’a kadar uzatmıştı. Bugün süre 24 Kasım’a uzatıldı.
HDP’den yapılan açıklamada, “AİHM’in 24 Kasım’ın son tarih olduğunu, başka bir uzatmanın söz konusu olmayacağını bildirdiği” ifade edildi.
Uluslararası örgütler müdahil
HDP’nin AİHM başvurusuyla ilgili davaya, son olarak, Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin parlamenterlerinden oluşan Parlamentolar Arası Birlik müdahil olmuştu.
Daha önce de aynı davaya, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, sivil toplum kuruluşu ARTICLE 19 ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yaptıkları müdahillik talepleri kabul edilmişti.
AİHM’e başvuru süreci
HDP adına Filiz Kerestecioğlu, Saruhan Oluç, Mithat Sancar, Ertuğrul Kürkçü ve Osman Aydemir ve Reyhan Yalçındağ’dan oluşan heyet, 20 Şubat 2017 tarihinde AİHM’e başvurdu.
HDP’nin AİHM’e yaptığı başvuruda, “ülkenin en çok oy alan üçüncü partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanlarının seçmenlerini ve partiyi temsilen katıldıkları eylemler ve düzenledikleri basın açıklamaları nedeniyle özellikle referandum sürecinde, tutuklu yargılanıyor olmalarının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkını, ifade özgürlüğünü ve serbest seçim hakkını ihlal ediyor” ifadelerine yer verildi.
Başvuruda ayrıca, HDP’ye ait parti binaları ve seçim büroları ve araçlarının 2014 yılında 22, 2015 yılında 7 Haziran seçimleri öncesinde 106, 2016 yılında 36 kez saldırıya uğradığı, 22 Temmuz 2015 tarihinden bu yana HDP, DBP ve bileşenlerine yönelik operasyonlar kapsamında 9 bin 796 kişinin gözaltına alınarak 2 bin 906 kişinin tutuklandığı, Temmuz 2016'dan bu yana ise aralarında Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu 12 milletvekilinin de bulunduğu toplam 5 bin 471 kişinin gözaltına alınarak 1482 kişinin tutuklandığı hatırlatıldı.
AİHM başvurusunda referandum sürecinde etkili bir “hayır” kampanyasının örgütlenmesi için çalışan muhalefetin susturulması ve cezalandırılması amacıyla yürütülen ve keyfi ve sistematik bir hal alan gözaltı ve tutuklamaların siyasi bir amaç taşıdığının da altı çizildi.
Ne olmuştu?
Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifin 20 Mayıs 2016’da Meclis’te kabul edilmesinin ardından pek çok HDP'li vekil gözaltına alındı, serbest bırakıldı veya tutuklandı.
TIKLAYIN - HDP’li Vekillere Tutuklama ve Gözaltıların Kronolojisi
Vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Nursel Aydoğan'ın da aralarında bulundu 9 vekil halen tutuklu. (AS)